Data Rush: In Company of Strangers

door Marco Derksen op 3 oktober 2015

Bas Losekoot3Gisteren bezocht ik de fototentoonstelling Data Rush van het Groningse fotografieplatform Noorderlicht. In deze tentoonstelling maken zo’n vijftig internationaal gerenommeerde fotografen en multimediakunstenaars de balans op van het digitale tijdperk. De komende weken zal ik enkele werken van deze kunstenaars bespreken.

Bas Losekoot (Nederland, 1979) studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in portretten en documentaire fotografie. Bas Losekoot fotografeerde mensen op straat met hun smartphone. Voor zijn work in progress In Company of Strangers bezoekt Losekoot acht megasteden waaronder Hong Kong, London en Seoul.

De toegang tot internet vanaf onze mobiele telefoon is een ware revolutie. Het continue onder handbereik hebben van alle mogelijke kennis in de wereld heeft echter ook lichamelijke ervaring en sociaal gedrag in de stad veranderd. Terwijl we op straat lopen, zijn we fysiek misschien wel aanwezig, maar mentaal absent. Bas Losekoot fotografeerde hoe de mensen op straat hun telefoon als masker gebruiken, wat een akelig schild van onverschilligheid tot gevolg heeft. Paradoxaal genoeg lijkt de smartphone ons zo af te sluiten van elkaar en van de werkelijkheid.

Zie ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact