Blog:

Backwards Brain Bicycle laat zien hoe moeilijk veranderen kan zijn

door Marco Derksen op 26 juni 2015

Deze week hebben de Kamer van Koophandel (KvK) en AOG School of Management (AOG) een overeenkomst afgesloten voor een meerjarig leertraject voor adviseurs van de KvK. Samen met Michiel Schoemaker mag ik als kerndocent invulling geven aan dit leertraject waarbij de transitie naar de connected adviseur (#kvkconnected) centraal zal staan.

Tijdens de kickoff deze week, waarbij de voltallige raad van bestuur KvK, directie AOG en de deelnemers van de eerste leergang aanwezig waren, toonde Durk Piet de Vries van AOG de video The Backwards Brain Bicycle van Destin Sandlin. Een prachtige korte video waarin Destin laat zien dat dingen anders doen dan we gewend zijn, in dit geval fietsen, nog helemaal niet zo eenvoudig is. De fiets als metafoor voor het adviesvak.

Als kind hebben we allemaal geleerd hoe we moeten fietsen. Als we het stuur naar rechts draaien, dan gaat de fiets naar rechts. Als we het stuur naar links draaien, dan gaat de fiets naar links. Als dan het mechanisme van het stuur wordt omgekeerd, dan weten we theoretisch wel dat we het stuur naar links moeten draaien om met de fiets naar rechts te gaan maar in de praktijk blijkt dat een stuk lastiger. Het kost Destin maar liefst 8 maanden om de Backwards Brain Bicycle te kunnen besturen. Zijn zoontje daarentegen lukt het in slechts 2 weken. Het laat zien dat jonge kinderen veel sneller nieuwe vaardigheden kunnen leren dan ouderen. Toch kan iedereen het, als je maar doorzet en ambitie hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (966)
Contact