Blog:

De toekomst van open online onderwijs

door Marco Derksen op 21 mei 2015

Vanaf medio 2012 zien we steeds meer (gratis) open online onderwijs beschikbaar komen en werd er voor het eerst een brede discussie gevoerd of het Nederlandse onderwijs zat te slapen. In het voorjaar van 2013 was het de Universiteit van Amsterdam (UvA) die de eerste Massive Open Online Course (MOOC) in Nederland lanceerde. Sindsdien zijn er in het hoger onderwijs veel initiatieven op het gebied van open online onderwijs gestart waarbij met name TU Delft en Universiteit Leiden flinke stappen hebben gezet.

Deze week op Marketingfacts een interview van 7 Ditches TV met Arie den Boon, ambassadeur van open online onderwijs aan de UvA, waarin hij kort ingaat op de status van MOOC’s.

Het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voordat MOOC’s en andere vormen van open online onderwijs een volwassen status bereiken. Het is dan ook goed dat er binnenkort een onderzoek wordt gestart naar open online onderwijs. Onderzoekers onder leiding van Marco Kalz, hoogleraar Open Education aan de Open Universiteit, zullen vijf jaar lang onderzoek doen naar open en online hoger onderwijs. Het project moet leiden tot wetenschappelijk onderbouwde, praktische adviezen voor de onderwijspraktijk over het aanbieden van dit type onderwijs en over de strategische impact voor de organisatie. Het NRO en het ministerie van OCW stelden hiervoor in totaal € 1.350.000 beschikbaar.

Het onderzoeksproject, met als titel SOONER (‘De Structuratie van Open Online Onderwijs in Nederland’), is een samenwerking tussen de Open Universiteit en de Universiteit Utrecht. De onderzoekers gaan systematisch en over langere tijd fundamenteel en begeleidend onderzoek uitvoeren naar open online onderwijs in Nederland. In het begeleidend onderzoek wordt gebruikgemaakt van de projecten in het kader van de stimuleringsregeling voor open en online onderwijs van het ministerie van OCW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact