Blog:

Wat zijn de meest disruptieve technologieën de komende jaren?

door Marco Derksen op 31 oktober 2014

Er is veel aandacht de laatste tijd voor innovatie, niet op de laatste plaats omdat innovatie steeds meer wordt gezien als de meest kritische overlevingsfactor voor organisaties. Zeker in een tijd waarin technologie zich exponentieel ontwikkeld en slimme of exponentiële organisaties daar dankbaar gebruik van maken.

In een interview met Numrush stelt Yuri van Geest dat corporate innovatie (=innovatie bij grote bedrijven) dood is. De reden is dat als je innovatie organiseert in de bestaande business, dat je grote financiële risico’s loopt. Wat wel werkt volgens Van Geest is innovatie organiseren aan de randen van deze organisaties. Aparte, kleine start-ups aan de randen van je huidige business zodat het niet intervenieert en dus ook niet wordt neergeslagen door het immuunsysteem van de organisatie.

Ik denk dat Van Geest gelijk heeft, innovatie komt de komende jaren steeds meer uit de periferie van grote organisaties. Des te opmerkelijker is dat Apple voor het negende jaar op rij is uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf ter wereld en dat het opnieuw vooral corporates zijn die in BCG’s top 50 van meest innovatieve bedrijven van 2014 staan. Zouden het dan allemaal bedrijven zijn die innovatie de ruimte geven aan de randen van de organisatie? Of heeft het wellicht te maken met de manier waarop de top 50 wordt samengesteld? De lijst is namelijk gebaseerd op basis van financiële data en interviews met 1.500 senior innovatie executives (via: BCG Perspectives).

Wellicht interessanter is het om te kijken naar welke technologieën de komende jaren de markt zullen verstoren. Oftewel, wat zijn de meest disruptieve technologieën de komende jaren en welke organisaties moeten op hun tellen gaan passen? Volgens het recent gepubliceerde 2014 KPMG Global Technology Innovation survey zijn 3D Printing, Internet of Things (IoT) en biotech/healthcare IT de drie meest disruptieve technologieën de komende jaren. Retail is één van de sectoren die drastisch zal veranderen de komende jaren (via: Silicon Republic).

2 reacties

Dit is op danielmulderblog herblogden reageerde:
Nooit zo over nagedacht maar helemaal mijn gevoel. Net als dat ondernemers betere ondernemers zijn als ze niet over veel geld beschikken. Niet dat als je niks verdient je dan een goede ondernemer bent maar dat ook al onderneem je al tijden, als je met weinig het moet zien te doen dan telt elke cent weer en dat blijft belangrijk maar in de praktijk zijn vinden en doen 2 dingen. Dus ik denk dat ondernemers met een bankroll in een startup minder geneigd zullen zijn om niet niet dingen aan te schaffen als je die ook zelf kunt coden bijvoorbeeld. Dit is denk ik deels ook het geval bij bedrijven en innovatie als in de beschreven context. Er is al zoveel vast gelegd (gealloceerd) aan vaste dingen die mensen vereisen en als niet bespreekbaar zijn om te laten (gaan) zoals cup a soup, kantorennetwerk en werknemers. Aannemen kan ook nooit dus dan blijft iedereen maar op zijn handen zitten anders kan je namelijk in corporate NL je billen wel eens branden.

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact