Deze week presenteert Elsevier voor de derde keer de 500 grootste bedrijven van Nederland. Samen zetten ze 1.611 miljard euro om in 2013 waarvan koploper Shell met ruim 350 miljard euro het grootste deel voor haar rekening neemt. De top 50 bedrijven (pdf) maken samen 56 miljard euro winst en bieden werk aan ongeveer 3,5 miljoen werknemers. De top 500 van de in omzet gemeten grootste bedrijven in Nederland kwam tot stand met behulp van de databank Reach van Bureau van Dijk.
Naast opvallende snelle groeiers als Burandi Maritime Services, Sif Group, Barents Group, Coolblue en Tennet, valt verder de omzetdaling op van financiële dienstverleners ING en Delta Lloyd. De voor mij grote onbekende in de top 25 is het familiebedrijf SHV, dat met ruim 17 miljard euro omzet inmiddels op nummer 13 staat net achter het andere grote familiebedrijf Heineken. Helaas is de lijst niet digitaal beschikbaar, dus ik heb nog niet de hele lijst omgezet naar excel. Binnenkort maar eens een dagje voor gaan zitten want het wordt pas echt interessant als we ondernemingen binnen branches met elkaar kunnen vergelijken en dan met name vergelijken op basis van ratio’s zoals de winst per werknemer. Benieuwd of er ook exponentiële organisaties in de lijst te vinden zijn!
Opmerkelijk is dat Elsevier de top 500 grootste bedrijven ziet als de aanjagers van welvaart. Dat vraag ik me namelijk af. Naast het feit dat deze top 500 slechts een beperkte omzet- en winstgroei hebben laten zien in 2013 (ook na correctie voor het wegvallen van enkele bedrijven), weten we dat ruim 95 procent van het totale bedrijfsleven valt onder het MKB (< 250 werknemers en minder dan 50 miljoen euro omzet). Zij zijn verantwoordelijk voor 58 procent van de omzet in het bedrijfsleven en biedt werkgelegenheid aan 60 procent van de werknemers (bron: MKB Servicedesk). Uit onderzoek van Oxford Economics afgelopen jaar blijkt verder dat het MKB de belangrijkste Europese banenmotor is. Maar liefst 90 procent van de nieuwe banen komen voor rekening van bedrijven die jonger zijn dan vijf jaar!
8 reacties
Als we het hebben over veelbelovende (jonge) bedrijven, dan zijn De Nieuwe Kampioenen en FD Gazellen de moeite waard om te volgen!
Dag Marco,
Interessante blog heb je geschreven! Even wat opmerkingen, observaties en aanvullende vragen van mijn kant.
Tav het feit dat de lijst niet niet digitaal beschikbaar is stel ik de volgende “netwerk economie” oplossing voor. We splitsen de lijst in units van 25 bedrijven die door één vrijwilliger ingeklopt worden in een Google sheet. Stel wel voor om ook te kijken of we de data van de laatste vijf jaar inkloppen voor omzet, winst, aantal werknemers en winst per medewerkers. Dan kunnen we namelijk ook de trendontwikkeling op basis van een CAGR voor bovenstaande criteria bepalen per bedrijf. Ik meld me bij deze aan voor de eerste vijfentwintig en wil ook wel de spreadsheet maken.
T.a.v of er exponentiële bedrijven inzitten, stel ik ook een analyse voor op het lijst bedrijven dat genoemd worden als voorbeelden van organisaties die 10x sneller, beter en goedkoper zijn (zie http://www.exponentialorgs.com/). Benieuwd naar de CAGR’s van deze organisaties. Ben ook benieuwd of de schrijvers ook echte implementeerbaar handvatten kunnen geven over hoe bedrijven uit Elsevier’s Top 500 zichzelf kunnen heruitvinden c.q. kunnen transformeren tot een exponentiële organisatie.
Tav je vraag wie er nu die aanjager is van welvaart, c.q. nieuwe banen zou ik stellen dat size er niet toe doet. Elk bedrijf is ten slotte klein begonnen. Wat mij veel relevanter lijkt is in welke sector bedrijven het snelst groeien in omzet, winstgevenheid en werkgelegenheid. Daar zou ik als overheid nog aanvullend ondersteunen of faciliteren in wet en regelgeving.
Hoi Bert,
Leuk idee. Ik wil ook wel wat invoeren.
Marco:
Over SHV, die ken ik niet per se maar het onderdeel NPM Capital ken ik al een hele tijd. Het is het private equity bedrijf van de familie van Nederland Fenter van Vlissingen al weten ze dat goed buiten beeld te houden. Zelf heb ik hier kennis mee gemaakt (met NPM niet de familie) toen ik voor Balans Groep uit Arnhem) een nieuwe tak op ging zetten: monteurs en personeel voor de revalidatie techniek.
Destijd hadden we al een lange relatie met Harting Bank, die dingen als rolators ed leveren onder de Wet Medische Ondersteuning (WMO) die mensen geld verstrekt zodat die hulpmiddelen kunnen aanschaffen, huren lenen etc bij (kruishulp) Harting Bank. Op een dag werden ze overgenomen door NPM en later begreep ik als investeringsvehikel voor de groeisector medische hulpmiddelen oid. Ik had, en heb, niet eerder en tot op vandaag een dergelijke operatie van dicht bij mogen inkijken. Wij groeien mee want ze namen alles links en rechts over en wij mochten de gaten dichtlopen. Ik meen mij te herinneren dat ze van nog geen 20 miljoen omzet en beperkte dekking in NL groeiden naar 130 miljoen en volledige dekking.
Wat mij nog meeste bijstaat is wat mijn contacten daar, tot op directie niveau, zich wel eens lieten ontvallen over hoe dat in zijn werk gaat. Komt neer op een legertje aan een soort super management commando’s, allemaal een eigen gebied, die hebben een hele planning van overnames en KPI’s, die leggen ze neer, komen na x tijd weer, en meten dan de KPI’s alsof het een millitaire invasie is. Werd erg geheimzinnig over gedaan maar tot op de dag van vandaag vind ik het wel een cole ervaring om meegemaakt te mogen hebben.
PS. Hertel ken ik ook heel goed op een andere manier. Wist ik niet maar ik ken de eigenaar die de buyout gedaan heeft van destijds het moederbedrijf maar die heeft het al weer tijd verkocht met eenzelfde kenmerk als altijd: mucho snel gegroeid en mucho winstgevend. Die lui zijn echt goed denk ik. Beetje de shadow laugue van NL denk ik (zie deelnemingen).
Gr Daniel
Het aantal ondernemers in Nederland is gedaald van 10,3% van de volwassen bevolking in 2012 naar 9,3% in 2013. Het percentage ondernemers ligt echter nog steeds ruim boven het gemiddelde van hoogontwikkelde landen. Onder hoogontwikkelde EU-landen heeft Nederland zelfs het hoogste percentage ondernemerschap. Nederland scoort relatief hoog op ondernemerschap in de leeftijdscategorie 25-34 jaar en onder mensen met een universitaire opleiding. Dit en meer blijkt uit het Nederlandse rapport van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM) (pdf).
En de update voor 2016:
http://www.bvdinfo.com/getattachment/BvD-for-your-business/Sales-and-marketing/Top-100-of-500-lijsten-(1)/42_ECO-TOP-500-BEDRIJVEN-OPEN.pdf.aspx
Update voor 2018:
https://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2018/12/top-500-grootste-bedrijven-156495w/
De Top 500 is gebruikt voor een benchmark man-vrouw verhoudingen in RvB’s en RvC’s:
https://koneksa-mondo.nl/2019/07/16/benchmark-man-vrouw-verhoudingen-in-rvbs-en-rvcs/
Dit zijn de 500 grootste bedrijven van Nederland in 2022:
https://www.ewmagazine.nl/economie/achtergrond/2022/11/dit-zijn-500-grootste-bedrijven-van-nederland-32126w/