Blog:

Strijp-S ruikt als het Franse Fontainebleau in het voorjaar

door Marco Derksen op 10 april 2014

Gisteren was ik op bezoek op Strijp-S, het voormalige bedrijventerrein in het Eindhovense stadsdeel Strijp dat heeft toebehoord aan het Koninklijke Philips N.V. Marc Dubach, Linda Van de Ven, Detlef La Grand en Ralf Fleuren leidden me rond over dit indrukwekkende industriële stadslandschap. Langs het voormalig Philips Natuurkundig Laboratorium (Natlab), het Ketelhuis, de Machinekamer en uiteraard het Klokgebouw. Marc vertelde over het Philips van weleer. Een bedrijf waar je na school ging werken en waar je bleef tot aan je pensioen. Een bedrijf ook dat zoveel mogelijk alles zelf deed – van het opleiden van nieuwe medewerkers tot sociale voorzieningen voor de families van werknemers. Een prachtig voorbeeld van een 1.0-organisatie zoals ik die schets in mijn verhaal van de eeuw van mijn vader naar de eeuw van mijn dochters.

Maar wat me het meest inspireerde is de manier waarop Eindhoven is omgegaan met de tegenslag die het te verwerken kreeg toen bekend werd dat Philips (grotendeels) zou vertrekken uit Eindhoven. In ongeveer 10 jaar tijd heeft Eindhoven het terrein weten te ontwikkelen tot een prachtige stadswijk waar wonen en werken een nieuwe vorm hebben gekregen. Toen ik daar gisteren rondliep moest ik even denken aan Sumantra Ghoshal, een managementgoeroe uit India. Als Ghoshal nog zou hebben geleefd dan weet ik zeker dat hij mij zou vertellen dat Strijp-S net zo ruikt als het Franse Fontainebleau in het voorjaar. It’s the smell of the place!

5 reacties

Beantwoord

Ik wist wel dat Stefan niet zomaar een goedkope locatie had gekozen voor de Google+ trainingen.
Ik vraag morgen gelijk het dubbele en verwijs ik naar deze post! Bedankt voor de geweldige reclame:-) Hoezo goedkope locatie? Inspirerend! Vind ik ook echt. Er is altijd een idee dat er ergens nog iets van historische waarde moet zijn of weet ik veel wat. En de tijdgeest die er nog hangt met dezelfde geur als 50 jaar ervoor. Vin ik spannend of zo. Beetje kinderachtig maar er zijn slechtere dingen om je mee bezig te houden denk ik dan.
Ik geef de training in het video lab, en dan staat er links van me een soort van stuurhut van plaatmetaal. Zit nog net geen rond groot stuur maar voor de rest kan je zo gaan zitten. En dan zitten er ouderwetse rode en groene verlichtte (wat nou back light, deze knoppen verlichten met gemak de hele zaal. Tegen het eind krijgt de stuurhut met apparatuur altijd kuren en begint dat te ratelen (een versterker maar echt) en ten protesteren als een kapotte koelkast en te de onmiskenbare geur van metaal en olie begint te ventileren.
Maar was hier eigenlijk omdat ik je wilde bellen maar niemand neemt op. Moet ik nu nog een mail sturen of lees je dit ook? Gr. Daniel

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact