Participatiesamenleving

door Marco Derksen op 17 september 2013

Uit de Troonrede 2013 van vandaag:

Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger. Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving.

Participatiesamenleving is geen nieuw begrip, we zien het al voorbij komen in de toespraak van Balkenende tijdens de NCW Bilderberconferentie in 2005 en bij de introductie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of participatie-wet in 2007. In de jaren daarna zien we de maatschappelijke discussie over de verschuiving van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Nu in 2013, is participatiesamenleving een kernbegrip in de troonrede!

Zie ook: NOS.nl (video)

5 reacties

ware het niet dat in de troonrede het begrip gebruikt wordt om het woord ‘bezuinigen’ te vermijden…dan kun je beter zeggen: ga de dingen zelf maar doen, want wij weigeren er geld voor vrij te maken…
zoals ik al zo vaak betoog: opgelegde solidariteit (zoals bijv in ons pensioenstelsel) is geen solidariteit en opgelegde participatie is geen participatie.

Beantwoord

Beantwoord

Eens! Maar ik vind het gewoon schandelijk dat dit dan niet helder en in alle openheid gezegd wordt. Ook de wijze waarop trouwens: alles wordt over de gemeentelijke schutting gegooid en hoezeer ik de gemeentelijke ambtenaren best wel aardige mensen vindt, zijn die totaal niet capabel om dit allemaal ff te gaan regelen, voor overigens veel minder geld dan het systeem nu kost. Dus vanuit machteloosheid roepen “hier is het, zoek het maar uit” is wel erg gemakkelijk. Daarmee is die ‘participatieve samenleving’ op geen enkele wijze gediend, sterker nog, het risico is dat het zo’n rotzooi wordt dat conservatieve krachten weer gaan roepen: “zie je wel, het werk niet, de staat moet alles gaan regelen” en dan zijn we helemaal weer terug in 1960.

Beantwoord

Beantwoord

Dit weekend een uitgebreid artikel in NRC over de participatiesamenleving waarbij vooral wordt stilgestaan bij de vraag hoe je zo’n samenleving organiseert, wie helpen er dan en met wat? De titel is veelzeggend: ‘Kom eens fijn participeren in de maatschappij.’ In het artikel ook enkele voorbeelden zoals de Amsterdamse munteenheid Makkie, leenplatform Peerby, de vrijwilligerssupermarkt Coöperatie Dorpswelzijn Sterksel (zie ook VKK Gelderland) en het Rotterdamse logeerhuis De Buren.

Eerder deze week kwam TNS NIPO met het rapport ‘Niet iedereen is toe aan de participatiesamenleving. Handreiking voor een gesegmenteerde doe-democratie-strategie.‘ (pdf) Uit dit rapport blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlandse burgers bereid is anderen te helpen maar dat niet iedereen geschikt is om anderen te helpen.

Ook in VPRO’s Buitenhof aandacht voor de participatiesamenleving met een analyse van de komende participatiesamenleving. Hoe krijgt de overheid burgers zover dat zij meer individuele verantwoordelijkheid op zich nemen? Met één van de geestelijke vaders van het idee: Hans Adriaansens (oud-lid WRR en oud voorzitter RMO), die in 1990 hét rapport schreef over de participatiesamenleving. En Albert Jan Kruiter (Instituut voor Publieke Waarden) die dagelijks meemaakt wat het betekent als de overheid zich terugtrekt. Belangrijkste conclusie: de participatiesamenleving vraagt niet alleen meer van de burgers, maar vooral ook een andere overheid die niet in regels vlucht!

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact