Blog:

Social media in het hoger onderwijs (3)

door Marco Derksen op 13 mei 2013

Webcare Hoger Onderwijs
Op dit moment onderzoek ik het gebruik van social media in het onderwijs. Dit betreft zowel het organisatorische als het didactische gebruik van social media in het onderwijs waarbij mijn speciale belangstelling uitgaat naar het hoger onderwijs.

Studenten en andere belanghebbenden gebruiken steeds vaker social media om in contact te komen met opleidingsinstituten. In navolging van de onderzoeken naar webcare bij adverteerders en ziekenhuizen, heb ik in samenwerking met de leverancier van social media monitoring en webcaresoftware Coosto gekeken naar hoe actief het Nederlandse hoger onderwijs is op Twitter en dan met name naar hoe snel de opleidingsinstituten reageren op gerichte vragen.

Voor het onderzoek zijn in de eerste drie maanden van dit jaar de Twitteraccounts van 54 hogescholen en universiteiten geanalyseerd. Van deze groep bleven 29 opleidingsinstituten over met voldoende representatieve data voor verdere analyse (lees: voldoende conversaties, vragen en antwoorden op vragen). Voor de meeste opleidingsinstituten gaat het daarbij om enkele honderden conversaties. Gemiddeld wordt er op ruim 20 procent van de @mentions gereageerd door de opleidingsinstituten. Dit lijkt weinig, maar dit is nog altijd een stuk meer dan onder de top-100 adverteerders in Nederland en ligt iets lager dan het percentage bij ziekenhuizen. Het lage percentage is ook verklaarbaar, omdat veel @mentions niet om een antwoord vragen. Daarbij zullen veel klachten op een andere manier worden opgelost, bijvoorbeeld via DM, e-mail of telefoon.

Universiteit Twente reageert in de onderzoeksperiode met een gemiddelde van minder dan 30 minuten het snelst op vragen. Samen met Hogeschool van Hall Larenstein en Technische Universiteit Delft vormen ze de de top-3 in het hoger onderwijs als het gaat om de snelheid van webcare via Twitter. Van de opleidingen met voldoende representatieve data reageerde Hogeschool Rotterdam met een gemiddelde van ruim 30 uur het minst snel.

2 reacties

Beantwoord

Hi Marco,

Wat een interessant onderwerp. Volop kansen en uitdagingen, dunkt mij. Zelf heb ik in Nijmegen gestudeerd en kijk ik er wat van op dat de Radboud Universiteit in je lijstje (sociale media in het hoger onderwijs 3) ontbreekt. Misschien niet goed gekeken? Enfin heel veel succes met je onderzoek!

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact