Geert Sanders: De waarde van levenslang

door Marco Derksen op 28 april 2013

Afgelopen vrijdag was ik één van de sprekers op het Conferentie Alumnirelaties & Fondsenwerving Hoger Onderwijs aan de Wageningen UR. Voor mij sprak Geert Sanders, gasthoogleraar verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en deskundige op het terrein van organisatieculturen en veranderingsmanagement.

Sanders nam zijn toehoorders mee in de geheimen van succesvol fondsenwerving en dan met name over de waarde van levenslang oftewel, wat universiteiten en babyboom-alumni voor elkaar kunnen betekenen. Dit was ook het thema van de inaugurele rede die Geert Sanders eerder dit jaar hield bij zijn aantreden als hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit. De inaugurele rede (pdf) staat online en is meer dan de moeite waard om in zijn geheel te lezen. Luister anders op zijn minst zijn interview met BNR!

Sanders, die zich heeft laten inspireren door het alumnibeleid van Amerikaanse universiteiten, bespreekt het belang van het vroegtijdig betrekken van studenten bij het opbouwen van alumnirelaties en spreekt over de studiejaren als het begin van de reis van het leven. Hij heeft het over de levenscyclus van de mens waar het spitsuur van het leven wordt gevolgd door een tijd van bezinning en tenslotte overgaat in een periode waarin we betekenisvol willen zijn voor de samenleving. Van competitiedrang naar verbindingsdrang. De vraag is wat deze (nu) babyboomers drijft en boeit en hoe universiteiten relevant kunnen zijn voor deze groep alumni. En omgekeerd, hoe universiteiten profijt kunnen hebben van de betrokkenheid van deze groep alumni. Daarbij gaat het niet alleen om fondsenwerving, het gaat vooral om samenwerking (co-creatie). Je werft geen geld, maar vertrouwen en dat begint al in de studietijd aldus Sanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact