The Smell of the Place

door Marco Derksen op 1 december 2012

Afgelopen week mocht ik een bijdrage leveren aan de Reshape Academy Masterclass aan UMC St Radboud in Nijmegen. Een masterclass over de uitdagingen van HRM in de zorg. Door economische en maatschappelijke ontwikkelingen zullen ook zorgorganisaties moeten veranderen. Dat vraagt om een open cultuur en leiderschap waarin medewerkers het vertrouwen en ruimte krijgen. Jan Engelen, directeur HR van het UMC St Radboud en een van de sprekers tijdens de masterclass, wees in zijn presentatie op een speech van Sumantra Ghoshal getiteld “the smell of the place.”

Ghoshal, een managementgoeroe uit India maakt met ’the smell of the place’ een vergelijking tussen organisaties en plaatsen die een bepaald gevoel oproepen. Zo is zijn geboorteplaats Calcutta in India in de zomer te warm en vochtig. Hij is er in de zomerperiode altijd moe en blijft het liefst binnen. Het voorjaar in het Franse Fontainebleau daarentegen geeft hem energie. Dat verschil ‘ruikt’ hij ook bij organisaties. Organisaties als 3M ruiken als het Franse Fontainebleau in het voorjaar. De mensen werken er graag, de mensen werken er samen en het resultaat is continue innovatie en een succesvolle organisatie. Andere organisaties ruiken als een hete zomer in Calcutta. De mensen werken er voor hun geld, doen niet meer dan noodzakelijk en kijken vooral uit naar het moment om uit te klokken om naar huis te gaan.

Ghoshal is er van overtuigd dat organisaties kunnen veranderen. Niet door de mensen te veranderen maar door de context waarin de mensen werken (the smell of the place) te veranderen. Veel organisaties zijn tijdens hun ontwikkeling vervallen tot een hete zomer in Calcutta. Begrippen als constraint, compliance, control, & contract voeren de boventoon terwijl het zou moeten zijn stretch, discipline, trust & support.

De video van ruim 8 minuten is een must voor alle managers en HRM-medewerkers van (grote) organisaties. Of lees op zijn minst het artikel Want success? Change the smell of your workplace! op Rediff.

Jan Engelen liet nog een tweede video zien waarin stretch, discipline, trust & support tot uiting komt. Pianiste Maria Joao Pires komt er tijdens een lunchconcert met het Amsterdam Concertgebouworkest achter dat ze de verkeerde muziekstukken bij zich heeft en een heel ander concert verwacht. Dirigent Riccardo Chailly geeft haar het vertrouwen en de steun om toch te spelen. Prachtig!

Verder lezen:
What does your company smell like?
Want success? Change the smell of your workplace!

4 reacties

Beantwoord

Beantwoord

[…] Maar wat me gisteren het meest inspireerde is de manier waarop Eindhoven is omgegaan met de tegenslag die het te verwerken kreeg toen bekend werd dat Philips (grotendeels) zou vertrekken uit Eindhoven. In ongeveer 10 jaar tijd heeft Eindhoven het terrein weten te ontwikkelen tot een prachtige stadswijk waar wonen en werken een nieuwe vorm hebben gekregen. Toen ik daar gisteren rondliep moest ik even denken aan Sumantra Ghoshal, een managementgoeroe uit India. Als Ghoshal nog zou hebben geleefd dan weet ik zeker dat hij mij zou vertellen dat Strijp-S net zo ruikt als het Franse Fontainebleau in het voorjaar. It’s the smell of the place! […]

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact