VKA’s podcast over succesvol transformeren

door Marco Derksen op 14 augustus 2024

Alhoewel de podcast al langere tijd bestaat, ontdekte ik deze week pas de podcastserie van VKA over succesvol transformeren.

Vier afleveringen van deze podcast gaan specifiek over digitale transformatie. De podcastserie biedt in vier afleveringen van een half uur een helder inzicht in de essentie van digitale transformatie. Ruud Boot, Joost van Lier, Thijs Bakker en Joeri Olierook bespreken als collega’s, soms samen met gasten, het waarom, wat en hoe van digitale transformatie:

Digitale transformatie – de hype voorbij of relevanter dan ooit?
Deze aflevering verkent wat digitale transformatie precies inhoudt en waarom het relevant blijft. De sprekers benadrukken dat digitale transformatie niet slechts een technische aangelegenheid is, maar een fundamentele verandering in hoe organisaties werken en waarde creëren. Voorbeelden variëren van de evolutie van muziekformaten (LP, cd, naar Spotify) tot de digitalisering binnen gemeenten en de overheid. De conclusie is dat digitale transformatie niet langer een keuze is, maar een noodzaak voor organisaties om relevant te blijven. Luisteren via Spotify:

Hoe geef je digitale transformatie nu concreet vorm?
In deze aflevering bespreken de sprekers hoe een digitale businessstrategie kan worden gevormd en geïmplementeerd. De nadruk ligt op het belang van een wendbare strategie die regelmatig wordt herzien en aangepast aan nieuwe ontwikkelingen. Ze bespreken hoe organisaties werken vanuit een duidelijke visie (“stip op de horizon”) en een roadmap ontwikkelen om daar te komen. Ook wordt het belang van het betrekken van verschillende stakeholders, zoals medewerkers en burgers, bij het proces benadrukt. Luisteren via Spotify:

Aandachtspunten bij digitale transformatie
Deze aflevering richt zich op de valkuilen en aandachtspunten bij digitale transformatie. Een belangrijk punt is dat organisaties vaak beginnen met digitale transformatie zonder een duidelijke reden of omdat anderen het doen, wat kan leiden tot falen. Een ander aandachtspunt is dat organisaties vaak te veel tegelijk willen doen, wat kan leiden tot overbelasting van medewerkers en mislukking van projecten. Verder wordt besproken hoe belangrijk het is om rekening te houden met de digitale vaardigheden van zowel medewerkers als klanten. Luisteren via Spotify:

Het einde van de digitale businessstrategie
In deze aflevering bespreken de sprekers samen met Ard-Pieter de Man of traditionele businessstrategieën nog relevant zijn in de huidige, snel veranderende digitale wereld. Ze behandelen de inzichten uit het boek “Einde strategie!?” van Ard-Pieter de Man en stellen dat organisaties wendbaarder moeten zijn en zich continu moeten aanpassen aan nieuwe technologieën en marktveranderingen. Ze bespreken ook het belang van het afschaffen van verouderde systemen en het opruimen van technische schuld om ruimte te maken voor innovatie. Luisteren via Spotify:

In één van de afleveringen wordt kort gesproken over het belang van leiderschap bij digitale transformatie. Wat mij betreft één van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle transformatie. Benieuwd of die beloofde aflevering nog gaat komen. Voor nu kan ik alvast deze vier afleveringen aanbevelen!

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1015)
Contact