Babienko’s Man at the Crossroads

door Marco Derksen op 14 augustus 2024

Afgelopen week had ik een mooi gesprek met Rik Maes over het Taoïstische concept van Wu wei (無為) en vertelde ik het verhaal van de Leuvense beek. Tijdens dat gesprek vertelde Rik over een foto die hij gebruikt in zijn presentaties. De foto met als titel ‘Man at the Crossroads‘ en gemaakt door de Oekrainse fotograaf Vladislav Babienko, toont een man die voor een tweesprong staat in een bos. De man, met zijn rug naar de camera, lijkt te overwegen welke weg hij zal kiezen.

Photo by Vladislav Babienko on Unsplash

Wat deze foto bijzonder maakt, is de locatie waar hij is genomen: het Holosiivsʹkyi Park in Kiev, Oekraïne. Babienko legde dit moment vast op 15 juni 2018, ruim voordat Rusland het land binnenviel. Het park heeft inmiddels een nog diepere betekenis gekregen als symbool van bezinning te midden van turbulente tijden.

Interessant genoeg heeft het Holosiivsʹkyi Park recent een nieuw initiatief gelanceerd: een ‘Groen Labyrint’ of ‘Pad naar Veiligheid’. Dit educatieve project, dat bezoekers leert over veiligheid in oorlogstijd, lijkt op het eerste gezicht ver af te staan van Taoïstische principes. Toch zie ik er een verbinding. Zowel het labyrint als Wu wei gaan in essentie over het vinden van je weg door complexe en onzekere situaties, vertrouwend op je intuïtie en de natuurlijke stroom van het leven.

Nogmaals dank Rik voor deze bijzondere foto die ik zeker ook zal gebruiken als ik het in mijn colleges heb over Wu wei.

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1015)
Contact