The Rise of the Ambidextrous Organization

door Marco Derksen op 10 januari 2025

In het boek “The Rise of the Ambidextrous Organization” uit 2019 gaat de auteur Eric Zabiegalski in op organisatorische ambidexteriteit en de impact ervan op moderne organisaties. Het concept van organisatorische ambidexteriteit, oorspronkelijk geïntroduceerd door Robert Duncan in de jaren zeventig van de vorige eeuw, draait om het vermogen van organisaties om zowel te exploiteren als te exploreren. Exploitatie richt zich op het optimaliseren van bestaande kennis en processen, terwijl exploratie zich bezighoudt met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en innovaties.


Leading Ambidextrous Organizations (via: Ed Brenegar)

De kern van een ambidextere organisatie ligt, volgens Zabiegalski, in de cultuur en het leiderschap. Hij benadrukt dat het de belangrijkste taak van de CEO is om de organisatiecultuur actief vorm te geven. Zonder bewuste sturing ontstaat er vanzelf een cultuur, maar die sluit mogelijk niet aan bij de gewenste doelen. De organisatiestructuur moet flexibel zijn en kunnen schakelen tussen horizontale en verticale sturing, afhankelijk van de situatie.

Interessant is de verbinding die Zabiegalski legt met complexiteitstheorie, kwantumfysica en organisatieleertheorie.

De ambidextere organisatie functioneert volgens hem als een complex adaptief systeem dat zich voortdurend aanpast aan veranderende omstandigheden. Door emergente processen ontstaat creativiteit en vernieuwing binnen de context van bestaande activiteiten. Het vermogen om te balanceren tussen orde (exploitatie) en chaos (exploratie) is hierbij essentieel voor duurzame innovatie.

Het kwantumfysische perspectief biedt een nieuwe taal om organisatiedynamiek te beschrijven, waarbij relaties en verbindingen centraal staan in plaats van mechanistische oorzaak-gevolgrelaties. Dit uit zich in het erkennen van meerdere mogelijke uitkomsten die gelijktijdig kunnen bestaan en het accepteren van niet-lineaire veranderingsprocessen.

Een cruciaal inzicht is dat ambidextere organisaties per definitie lerende organisaties zijn. Het leerproces is dynamisch en vindt plaats in real-time, waarbij nieuwe kennis direct wordt omgezet in actie. Dit verschilt van traditioneel organisatieleren, dat vaak statisch en gestructureerd is.

Het boek sluit af met praktische handvatten voor het ontwikkelen van een ambidextere mindset. Dit vraagt om het herprogrammeren van denkpatronen, het vinden van comfort in ongemak en het uitstellen van oordelen tot actie echt noodzakelijk is. Deze gedragsaanpassingen verbeteren het vermogen om effectief te schakelen tussen exploitatie en exploratie.

De echte uitdaging ligt volgens Zabiegalski overigens niet in het bereiken van ambidexteriteit, maar in het duurzaam behouden ervan. Dit vereist een continue aanpassing aan veranderende omstandigheden en het vermogen om zowel tactisch als strategisch te denken. De integratie van complexiteitstheorie, kwantumfysica en organisatieleertheorie blijkt daarbij essentieel voor langdurig succes.

Prima boek waarbij ik wel moet zeggen dat Zabiegalski zich veel herhaalt, er veel redactionele fouten in zitten waardoor ik me er aan begon te storen en hij wat mij betreft op sommige onderwerpen wel wat dieper in had mogen gaan. Maar verder prima boek dus 😉

4 reacties

Beantwoord

Op LinkedIn verwijst Zabiegalski naar zijn tweede boek “Unthink: All You Have To Do Is Nothing” uit 2023. In dit boek legt hij uit hoe we ons onderbewuste beter kunnen gebruiken. Hij bouwt hiermee voort op zijn kennis over wendbare organisaties en gebruikt daarbij ideeën van natuurkundige David Bohm over hoe gedachten werken.

Het boek leert ons om los te komen van vastgeroeste denkpatronen door drie elementen samen te brengen: bewust zijn van het moment, goed observeren wat er gebeurt en luisteren naar onze innerlijke stem.

Zabiegalski mengt in zijn boek traditionele kennis van inheemse volkeren, moderne westerse wetenschap en nieuwe organisatietheorieën.

Zijn belangrijkste boodschap is simpel: we hoeven niet elk gedachte die in ons opkomt te geloven. In plaats daarvan kunnen we beter leren om flexibel te denken en niet vast te houden aan één manier van denken.

https://www.amazon.com/gp/aw/d/B0BW4NVSCT

Beantwoord

Inmiddels ook dit twee boek besteld en begonnen met lezen. Het boek bouwt voort op Zabiegalski’s eerdere werk, “The Rise of the Ambidextrous Organization”, waarin de focus lag op organisaties. “Unthink” richt zich echter op individuen en hoe zij persoonlijke wijsheid en excellentie kunnen bereiken. Een gids naar “mentale flexibiliteit” en wijsheid!

Beantwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1036)
Contact