Blog:

Harari’s Nexus: Een beknopte geschiedenis van informatienetwerken van het Stenen Tijdperk tot AI

door Marco Derksen op 9 augustus 2024

De Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari, bekend van bestsellers als ‘Sapiens’, ‘Homo Deus’ en ’21 lessen voor de 21e eeuw’, komt in september met zijn nieuwe boek ‘Nexus: A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI’ of in het Nederlands ‘Nexus: Een beknopte geschiedenis van informatienetwerken van het Stenen Tijdperk tot AI‘.

In ‘Nexus’ neemt Harari de lezer mee op een reis door de geschiedenis van informatienetwerken. Het boek begint bij de vroegste vormen van menselijke communicatie in het Stenen Tijdperk en eindigt bij de geavanceerde AI-systemen van vandaag. Harari biedt een diepgaande analyse van hoe de stroom van informatie onze wereld heeft gevormd en ontvormd. Hij onderzoekt cruciale historische momenten, zoals de canonisatie van de Bijbel, vroegmoderne heksenjachten, het stalinisme, nazisme en de recente opleving van populisme, om de complexe relatie tussen informatie en waarheid, bureaucratie en mythologie, wijsheid en macht bloot te leggen.

Een belangrijk thema in ‘Nexus’ is de rol van desinformatie en de verspreiding ervan door de geschiedenis heen. Harari onderzoekt hoe verschillende samenlevingen en politieke systemen informatie hebben gebruikt – en misbruikt – om hun doelen te bereiken en orde op te leggen, zowel ten goede als ten kwade. In het huidige digitale tijdperk, waar desinformatie zich razendsnel kan verspreiden, krijgt dit onderwerp extra relevantie.

Het boek besteedt ook aanzienlijke aandacht aan de rol van AI in onze huidige informatiesamenleving. Harari stelt dat we momenteel de meest ingrijpende informatieverandering in de menselijke geschiedenis doormaken. Hij waarschuwt dat AI in de 21e eeuw het middelpunt kan vormen van een nieuw netwerk van waanideeën, dat toekomstige generaties zou kunnen verhinderen om de leugens en ficties ervan te ontmaskeren. Tegelijkertijd benadrukt hij dat de toekomst niet vastligt en dat we door weloverwogen keuzes te maken de ergste uitkomsten nog kunnen voorkomen.

‘Nexus’ belooft niet alleen een historisch overzicht te bieden, maar ook een kritische blik te werpen op de dringende keuzes waarmee we worden geconfronteerd nu niet-menselijke intelligentie ons bestaan bedreigt. Het boek zal ongetwijfeld een belangrijke bijdrage leveren aan ons begrip van de rol van informatie in de samenleving en ons aanzetten tot nadenken over de toekomst die voor ons ligt.

Hoewel er al enkele kritische geluiden te horen zijn – sommige vroege recensies suggereren dat het boek wellicht te veel focust op AI ten koste van de historische analyse, en dat er sprake zou zijn van oversimplificatie van complexe onderwerpen – wordt ‘Nexus’ met grote belangstelling tegemoet gezien. Het boek zal vanaf 10 september 2024 beschikbaar zijn en zal ongetwijfeld stof tot nadenken en discussie bieden over de toekomst van informatie en technologie in onze samenleving.

2 reacties

Yuval Noah Harari waarschuwt voor impact van AI in nieuwste boek:
https://www.tijd.be/dossiers/dit-wordt-nieuws/yuval-noah-harari-waarschuwt-voor-impact-van-ai-in-nieuwste-boek/10563472.html

Yuval Noah Harari’s nieuwste boek ‘Nexus’ is vandaag in meer dan 20 landen. In wat recensenten zijn somberste werk ooit noemen, waarschuwt de populaire Israëlische historicus voor de potentieel catastrofale gevolgen van kunstmatige intelligentie. Harari stelt dat AI, indien verkeerd gebruikt, niet alleen de menselijke heerschappij op aarde kan beëindigen, maar ook het bewustzijn kan doven. Ondanks zijn kritische blik op technologie, wordt Harari gewaardeerd door techgiganten in Silicon Valley. Het boek past in zijn reeks succesvolle werken die hem tot een van de meest gelezen hedendaagse denkers hebben gemaakt.

Beantwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1015)
Contact