Blog:

Dagstage bij Presikhaaf University

door Marco Derksen op 27 mei 2024

Vandaag ben ik samen met Serif Kurtdayler op bezoek geweest bij Nabil El Malki van Presikhaaf University. Wat oorspronkelijk gepland was als een dagstage, werd uiteindelijk een inspirerend werkbezoek. Nabil gaf ons een rondleiding en we hebben elkaar uitgebreid gesproken. Ik ben erg onder de indruk van wat hij en zijn zakelijke partner Melvin Kolf hebben opgebouwd. Ga de onderwerpen die we hebben besproken zeker nog verder uitwerken, maar voor nu alvast een kort verslag:

Samen met Nabil El Malki (Foto: Serif)

Presikhaaf University is ontstaan als een vrijwilligersinitiatief dat zich richt op naschoolse huiswerkbegeleiding en sportactiviteiten voor kinderen uit groep zeven en acht. Na de basisschool kunnen jongeren doorgroeien als vrijwilligers en rolmodellen. Het idee is om jongeren niet alleen te laten consumeren, maar ook te laten produceren. Deze aanpak helpt bij de ontwikkeling van persoonlijke en maatschappelijke vaardigheden die ze niet op school leren.

De organisatie werd tien jaar geleden opgericht omdat bijna de helft van de kinderen in Presikhaaf een onderwijsachterstand had en een groot aantal gezinnen rond het bestaansminimum leefde. De naam “University” staat symbool voor een plek waar jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen, net als op een echte universiteit.

We hebben elkaar uitgebreid gesproken over de ontstaansgeschiedenis van presikhaaf University, de drijfveren van Nabil en hoe hij de toekomst ziet. Een aantal onderwerpen waarover we hebben gesproken wil ik zeker nog eens verder uitwerken:

Leefbaarheid in de wijk
Nabil heeft in 2021 als trainee commissaris bij woningcorporatie Woonwaarts een model ontwikkeld dat helpt bij het beoordelen van de leefbaarheid in buurten: de leefbaarheidsdriehoek. Dit model plaatst de huurder centraal en verbindt de domeinen welzijn, veiligheid, en ontmoeting & eigenaarschap. Op de website van Aedes en VTW is meer te lezen over zijn onderzoek naar hoe je als RvC inzicht krijgt in de sociale rendementen.

Youth Cyber Team
Een ander fascinerend initiatief is het Youth Cyber Team, dat de cyberweerbaarheid van kwetsbare jongeren in Presikhaaf en Malburgen versterkt. Jongeren worden opgeleid om hun leeftijdsgenoten en hun ouders te leren over cyberveiligheid. Dit project sluit aan bij de ambitie van een cyberweerbare stad en biedt potentieel voor opschaling naar andere wijken en steden. Het project is een initiatief van Presikhaaf University, AM-Supportteam, Bureau Beke en de gemeente Arnhem. Meer informatie over dit initiatief is te vinden op de website van CCV en Bureau Beke.

Crafting Resilience
Het onderzoeksproject Crafting Resilience onderzoekt hoe overheid, maatschappelijke organisaties en burgers kunnen samenwerken om sociale veerkracht te versterken. Gedurende vijf jaar zal het onderzoeksproject sociale interventies onderzoeken die proberen sociale veerkracht te creëren in acht Nederlandse steden. Presikhaaf University is net als de Nationale Politie partner van dit programma.

Aanpak van ondermijnende criminaliteit
Ook de aanpak van ondermijnende criminaliteit is een aandachtsgebied van Presikhaaf University. Samen met lokale politie en maatschappelijke organisaties werken zij aan het de-escaleren van conflicten en het bieden van alternatieven voor jongeren die dreigen af te glijden in de criminaliteit. Een interessante integrale en preventieve aanpak waar ik zeker nog dieper in wil duiken. Een mooie quote van Nabil tijdens het gesprek: “Wij ronselen ook jongeren en gebruiken daarbij dezelfde principes, alleen wij zetten het in voor de goede zaak.”

Nog niet geluisterd, maar ga ik zeker nog doen is de podcast ‘Grip op ondermijning en perspectief voor jongeren’ waarin Hans Boutellier en Nabil El Malki met elkaar in gesprek gaan over jongeren uit de drugscriminaliteit tegen ondermijning.

Het werkbezoek aan Presikhaaf University was bijzonder inspirerend. Wat Nabil samen met Melvin en vele anderen hebben neergezet is hoopgevend voor hoe je de leefbaarheid in wijken ook kunt aanpakken. Wat mij betreft waren we nog lang niet uitgepraat en ik kijk ernaar uit om de besproken onderwerpen verder te verkennen en te zien hoe deze initiatieven bijdragen aan een betere toekomst voor jongeren en de leefbaarheid in wijken.

Nabil dank voor je gastvrijheid vandaag en Serif dank voor de verbinding!

2 reacties

Beantwoord

Vanmorgen ook de podcast ‘Grip op ondermijning en perspectief voor jongeren‘ geluisterd. Hieronder een korte samenvatting:

In het gesprek tussen prof. dr. Hans (J.C.J) Boutellier en Nabil El Malki wordt benadrukt dat de aanpak van ondermijnende criminaliteit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van publieke en private organisaties die nauw moeten samenwerken. Een netwerk van instanties is cruciaal om kwetsbare jongeren van de straat te houden en ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.
Hans Boutellier legt uit dat ondermijnende criminaliteit, met name de drugseconomie, een grote aantrekkingskracht uitoefent op jongeren uit kansarme wijken. De georganiseerde misdaad maakt misbruik van deze kwetsbare jongeren door ze in te zetten voor hand- en spandiensten. Dit versterkt de verloedering in deze wijken, wat een vicieuze cirkel veroorzaakt.

Nabil El Malki is medeoprichter van Presikhaaf University in Arnhem, een jeugd- en jongerenorganisatie die zich richt op het bieden van perspectief aan jongeren uit een voormalige achterstandswijk. Zij bieden huiswerkbegeleiding, sportactiviteiten en werken nauw samen met ouders om een positieve omgeving te creëren voor de jongeren. Het doel is hen weg te houden van de criminaliteit door ze te laten produceren in plaats van alleen maar te consumeren. De organisatie zet hiervoor 50 vrijwilligers uit de wijk zelf in als rolmodellen.

Boutellier benadrukt dat een dergelijke wijkaanpak, waarbij verschillende organisaties samenwerken om jongeren perspectief te bieden via onderwijs, werk en stabiliteit, essentieel is om ondermijning tegen te gaan. Hij pleit voor een langdurige, integrale aanpak gericht op het herstel van rechtvaardigheid in kwetsbare wijken.

‘It takes a village to raise a child’ of zoals Boutelier het in deze podcast zegt: ‘It takes a network to raise a child.’

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (986)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact