Nvidia balanceert op de grens tussen AI en menselijkheid

door Marco Derksen op 20 maart 2024

Sinds 2019 volg ik Nvidia, een Amerikaans bedrijf dat in 1993 is opgericht door Jen-Hsun Huang, Chris Malachowsky en Curtis Priem. Bekend om zijn grafische kaarten, heeft Nvidia zich de laatste jaren ontwikkeld tot een belangrijke speler in de AI- en deep learning-industrie. Hun jaarlijkse GPU Technology Conference (GTC), dat deze week plaats vindt in San Jose (Californië), is een showcase van de nieuwste AI-producten en geeft een goed beeld van waar we op dit moment staan.

Traditioneel opende ook dit jaar de CEO, Jensen Huang, de conferentie met een nieuwe ‘I Am AI’-video:

Nvidia introduceert dit jaar onder andere de Blackwell AI-chips en de NVIDIA Inference Microservices (NIMs). De focus op nog meer rekenkracht, generatieve AI en geavanceerde roboticatechnologieën, waaronder project GROOT, onderstreept Nvidia’s ambitie om de grenzen van AI en robotica te verleggen. Ik was zelf vooral gefascineerd door het project GROOT, een platform voor de ontwikkeling van humanoïde robots:

Vijf jaar geleden was Nvidia niet of nauwelijks bekend bij het grote publiek. Vandaag de dag is het misschien wel de belangrijkste speler in de AI-industrie en krijgt het veel media-aandacht, ook in Nederland. Zo zagen we gisteren Mathijs Bouman in Nieuwsuur, waarin hem de vraag werd gesteld of slimmere robots in de toekomst kunnen bijdragen aan het personeelstekort.

Persoonlijk vraag ik mij steeds meer af of we AI-robots moeten willen die ons werk overnemen en/of efficiënter maken. Is het niet de hoogste tijd om eerst eens na te denken over hoe we zaken fundamenteel anders kunnen doen?

Eerder schreef ik al dat ik er steeds meer van overtuigd ben dat we AI primair niet moeten inzetten om menselijke taken te vervangen, maar zouden moeten streven naar de ontwikkeling van AI die menselijke vaardigheden aanvult en leidt tot een synergie tussen mens en machine. Laten we zorgen dat we niet in de ‘Turing-val’ trappen van Erik Brynjolfsson en streven naar een duurzamere in plaats van een productievere wereld.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact