AI om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken

door Marco Derksen op 31 januari 2024

Ik heb het afgelopen jaar veel geschreven over AI en ethiek in relatie tot wat dit nu van leiderschap vraagt. Ik vind het van groot belang dat je als digitaal leider, je bewust moet zijn van de risico’s van digitale technologie voordat je het gaat gebruiken. Een belangrijk aspect van leiderschap vind ik echter ook dat je de ruimte moet creëren voor het experiment om te leren wat AI voor jou of jouw organisatie kan betekenen.

Daarbij ben ik er steeds meer van overtuigd geraakt dat we AI niet moeten inzetten om menselijke taken te vervangen, maar moeten streven naar de ontwikkeling van AI die menselijke vaardigheden aanvult, wat leidt tot een synergie tussen mens en machine. We moeten voorkomen dat we niet in de ‘Turing-val’ van Erik Brynjolfsson trappen. Bovendien zouden we daarbij moeten streven naar de inzet van AI om te komen tot een duurzamere wereld.

Samen met Erdinç Saçan ga ik de komende tijd op zoek naar voorbeelden van AI-toepassingen die bijdragen aan een duurzamere samenleving, in de media ook wel ‘AI for good’ genoemd. Geïnspireerd door Bennie Mols’ benadering in zijn boek ‘Slim, slimmer, slimst‘, hebben we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN als leidraad genomen om te verkennen hoe AI zou kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld.

Hoe kan AI een bijdrage leveren aan het bereiken van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen:

Een eerste lijst van concrete voorbeelden van AI for good (pdf):

Mocht je een suggestie hebben van een concreet voorbeeld waar AI een bijdrage levert aan een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, voeg deze dan toe aan onze Google Doc.

Alvast dank!

4 reacties

Profielfoto
Maarten den Braber op schreef:

Mooie manier van kijken Marco – ik denk wel dat je dan ook moet oppassen voor ‘solutionism’ zoals Morozov het vaak noemt. Het risico bestaat dat het oplossingen zijn in de categorie “there’s an app for that” – terwijl de benodigde oplossing in heel veel gevallen een veel meer systemische is. Maar omdat alle energie, geld en aandacht dan een tijd lang gaat naar de (AI) technologie, verliezen we de benodigde systeemverandering uit het oog.

Als voorbeeld: oplossing 3 is een zeker een interessant onderdeel van een mogelijkheid om betere gezondheid en welzijn te creeeren. Maar denk aan Upstream (… pun intened): de oorzaken van dat probleem en ook de mogelijke oplossingen liggen niet bij het optimaliseren van het gezondheidszorgsysteem, maar bij ander gedrag veel eerder in het leven van mensen.

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact