Emissary of GAIA geeft natuur een stem middels AI

door Marco Derksen op 14 maart 2024

Wat als de natuur letterlijk een stem heeft, gaan we dan beter met haar om? Vanuit die gedachte richtte Milan Meyberg afgelopen jaar Emissary of GAIA op en krijgt de Maas een stem middels AI.

Emissary of GAIA is een concept dat AI gebruikt om ecosystemen zoals bossen en rivieren een stem te geven. Door AI-modellen te trainen op basis van diverse data zoals wetenschappelijke artikelen, rapporten, en satellietbeelden, kunnen de modellen uiteindelijk fungeren als vertegenwoordigers van deze ecosystemen. Dit maakt gesprekken en adviezen mogelijk, alsof de natuur zelf aan tafel zit bij beslissingen die haar aangaan.

Het initiatief heeft tot doel ENVAIs (Environmental AI’s) te creëren die kunnen functioneren als adviseurs voor natuurorganisaties, bedrijven, lokale overheden, en zelfs op internationaal niveau bij instanties zoals de Verenigde Naties. Deze ENVAIs zouden ook rechtspersoonlijkheid kunnen krijgen namens ecosystemen, een concept dat al in praktijk wordt gebracht in landen zoals Nieuw-Zeeland en Colombia, waar bepaalde natuurgebieden juridische rechten hebben verkregen.

Recentelijk heeft Emissary of GAIA zowel de Marc Cornelissen Brightlands Award als de Wubbo Ockels Innovatieprijs gewonnen. Beide prijzen helpen Milan Meyberg uiteraard om het initiatief verder te ontwikkelen.

Emissary of GAIA heeft het potentieel om de relatie tussen mens en natuur fundamenteel te veranderen, door een nieuwe dynamiek te creëren waarin de natuur actief kan deelnemen en invloed kan uitoefenen op besluitvormingsprocessen. Erg mooi initiatief en een goed voorbeeld hoe AI kan bijdragen aan het halen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact