Janny Knol is de nieuwe korpschef van politie

door Marco Derksen op 2 maart 2024

Janny Knol is deze week officieel benoemd tot de nieuwe korpschef van de politie. Uit handen van haar voorganger Henk van Essen ontving zij deze week in de Nieuwe Kerk in Den Haag de koninklijke standaard. ‘De missie van de politie, waakzaam en dienstbaar zijn aan de waarden van de rechtstaat, is mij uit het hart gegrepen,’ zegt Knol. ‘Dat is wat mij elke dag drijft. Het is daarom dat ik met heel mijn blauwe hart “ja” heb gezegd.’ lezen we in het persbericht van de politie.

Diversiteit, inclusiviteit en digitale transformatie zijn belangrijke thema’s in de berichtgeving rond de benoeming van Janny Knol als nieuwe korpschef.

Haar aanstelling zelf markeert al een belangrijke stap in diversiteit en inclusiviteit, aangezien ze de eerste vrouw is die deze positie bekleedt. Knol benadrukt het belang van een politie die representatief is voor en betrokken bij de gehele gemeenschap, inclusief minderheden en gemarginaliseerde groepen. Ze heeft zich ingezet voor het aanpakken van discriminatie binnen de politie en het bevorderen van een cultuur waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.

Digitale transformatie speelt ook een cruciale rol in haar visie. Knol onderstreept het belang van aanpassing van de politie aan de digitale tijd, met speciale aandacht voor de strijd tegen digitale criminaliteit en het benutten van online platforms voor betere communicatie met en bescherming van burgers. Ze ziet digitale aanwezigheid niet alleen als een middel om traditionele politietaken te ondersteunen, maar ook als essentieel voor het bouwen van bruggen met de gemeenschap en het aanpakken van nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid en rechtshandhaving.

Op de vraag hoe ze haar ambities wil waarmaken met een tekort aan geld en capaciteit antwoord ze in het interview in de Volkskrant vandaag:

‘Dit gaat niet alleen over meer middelen en mensen, maar ook over anders werken, je focus verleggen, keuzes maken.’

‘We moeten samen met het Openbaar Ministerie onderzoeken hoe het strafrecht daar wordt ingezet waar dit het hardst nodig is, zoals bij aantasting van de rechtsstaat door zware criminelen of door bijvoorbeeld milieu- of digitale criminaliteit.

‘Dat betekent dat preventie belangrijker wordt en dat je voor incidenten creatieve oplossingen moet bedenken. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking met supermarkten in het terugdringen van diefstal bij zelfscankassa’s. En in Twente is enkele weken geleden een aantal jeugdagenten begonnen met het leggen van contacten op Instagram en in Telegram-groepen. Die stuitten daar op shame sexting-gesprekken en hebben daarop geïntervenieerd. En Oost-Nederland werkt sinds kort met een digitale meldkamer waar slachtoffers van digitale fraude en oplichting zich kunnen melden en zo sneller kunnen worden geholpen. Als zulke goede initiatieven werken, wil ik die ook in andere eenheden uitrollen.’

Opsporen is volgens Knol niet alleen reageren op incidenten, maar ook misstanden zien aankomen en voorkomen. Want alleen als de politie de wijk goed kent, stelt ze, krijg je zicht op jongeren die niet worden gecorrigeerd, die ontsporen en snel opklimmen in de criminele wereld. ‘Daar is nu eigenlijk geen toezicht op, zowel off- als online. Dat onderwerp staat prominent op mijn agenda.’

Zie verder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact