Digitale transformatie bij waterschappen

door Marco Derksen op 2 maart 2024

Eind vorig jaar stemde de ledenvergadering van de Unie van Waterschappen in met de ‘Vaarkaart, digitaal op koers’. Dit document bevat de gezamenlijke ambities van de 21 waterschappen om effectief in te spelen op digitale ontwikkelingen. Het richt zich op organisatieontwikkeling om deze digitale transformatie te ondersteunen (bron: UVW).

Mijn interesse bij de digitale transformatie van de waterschappen is begonnen media 2018 toen ik door Waterschap Aa en Maas werd gevraagd het management mee te nemen in mijn visie op leiderschap bij digitale transformatie. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in mijn betrokkenheid bij de ontwikkeling en begeleiding van een een leerlijn digitale transformatie voor bestuurders, managers en medewerkers.

Ben inmiddels niet meer betrokken bij deze ontwikkelingen, maar ik ben wel benieuwd waar de waterschappen nu staan, ruim 5 jaar na het promotie-onderzoek van Hanneke Gieske dat destijds voor mij een soort van nul-meting was voor de digitale transformatie van de waterschappen.

Laten we beginnen met de recent gepubliceerde “Vaarkaart, digitaal op koers” (pdf). De vaarkaart is een strategisch document ontwikkeld door de Unie van Waterschappen en het Waterschapshuis, in samenwerking met alle 21 waterschappen. Het document dient als een leidraad voor de digitale transformatie binnen de waterschappen, met als doel om effectief in te spelen op digitale ontwikkelingen. Het benadrukt de noodzaak van een sectorbrede aanpak op het gebied van digitale innovatie, datagedreven werken, en het ontwikkelen van een adaptieve organisatiecultuur die innovatie ondersteunt. De vaarkaart bevat ook specifieke ambities en actiepunten voor de toekomst, gericht op het realiseren van een duurzame en efficiënte waterbeheersector die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Eerlijk gezegd verbaast het me dat er nu pas een gezamenlijke visie is geformuleerd terwijl de ontwikkelingen op dit gebied al ruim 5 jaar lopen. Sterker nog, er zijn in die periode diverse publicaties verschenen bij zowel Unie van Waterschappen, het Waterschapshuis als A&O fonds Waterschappen met als meest concrete de Handreiking digitale transformatie van de Unie van Waterschappen.

Dit betekent overigens niet dat er in de praktijk niets gebeurt op het gebied van digitale transformatie, sterker nog, nagenoeg alle waterschappen hebben inmiddels stappen gezet. Misschien de komende tijd aan de hand van het digitale transformatie maturity model maar eens kijken waar de waterschappen staan.

To be continued…

Bronnen:

3 reacties

Geen idee waarom dit online staat, maar in de Actualisatie begroting 2024 Het Waterschapshuis (pdf) lezen we het volgende:

De Vaarkaart, die onder leiding van de Unie van Waterschappen is opgesteld en op 15 december 2023 is goedgekeurd, geeft de bestuurlijke visie op de digitale transformatie weer en beschrijft de aandachtgebieden waarop samenwerken is gewenst. Centraal staat het datagedreven waterschap. En om sectorbreed verantwoord met data te kunnen werken moeten afspraken gemaakt worden over:
– standaarden m.b.t architectuur, modellen en werkprocessen;
– de omgang met data en digitale technologie;
– data die voldoet aan wet- en regelgeving;
– toegankelijkheid met een beperkte klimaat- en milieuvoetafdruk.

Om de kansen van de digitale transformatie optimaal te benutten verkent HwH met het programma Innovatie en transformatie samen met de deelnemende waterschappen wat de mogelijkheden zijn. De focus daarbij ligt op verbinden, leren en innoveren.

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact