Maartje Brans over (digitale) transformatie in de bouw en energietransitie

door Marco Derksen op 6 februari 2024

In ‘De Innovatie Cast‘ van afgelopen maand gaan Marie José Van Den Boomgaard en Kirsten van Rijn in gesprek met Maartje Brans. Na ruim 12 jaar te hebben gewerkt bij woningcorporatie de Alliantie, is Maartje sinds april 2023 directeur innovatie bij netwerkbedrijf Alliander waar ze een belangrijke bijdrage levert aan misschien wel de grootste uitdaging van deze tijd: de energietransitie.

Een boeiend en uitgebreid gesprek over innovatie, leiderschap, en de uitdagingen en kansen binnen Alliander en daarbuiten. Het gesprek laat goed zien dat innovatie niet alleen gaat over het creëren van nieuwe ideeën, maar ook over het transformeren van organisaties, het omarmen van diversiteit, en het creëren van een cultuur waarin verandering mogelijk is. Het boek ‘De strategie van de kreeft’ van Yousri Mandour, Dorien van der Heijden en Sven Turnhout heeft daarbij als belangrijke inspiratiebron gediend.

Image created by DALL E (Prompt by Marco Derksen)

Een aantal kernpunten die ik uit het gesprek heb gehaald:

  • Innovatie als ecosysteem: Het belang van een innovatie-ecosysteem wordt benadrukt, waarin de business de inhoud levert en de innovatieafdeling het ecosysteem beheert en faciliteert.
  • Diversiteit in teams: De noodzaak van diversiteit binnen innovatieteams. Diversiteit, in de breedste zin van het woord, is essentieel voor het genereren van unieke, innovatieve oplossingen. Dit omvat diversiteit in expertise, achtergrond, en denkwijze.
  • Persoonlijke ontwikkeling en leiderschap: Het gesprek belicht ook de persoonlijke ontwikkeling binnen een organisatie en hoe leiderschap invloed heeft op innovatieprocessen. Leiderschap gaat niet alleen over het leiden van anderen, maar ook over zelfreflectie en het uitdagen van bestaande normen en routines.

In het gesprek worden een aantal concrete voorbeelden van innovatie besproken:

  • Stekkerbare transformatorhuisjes: Een project gericht op het vereenvoudigen van de installatie van transformatorhuisjes door een ‘plug and play’-systeem te ontwikkelen. Dit vereenvoudigt het koppelen van huisjes aan de kabels in de grond, vereist minder specialistisch werk, en helpt het tekort aan monteurs te verminderen.
  • AI voor vastgoedonderhoud: Samenwerking met een start-up om met behulp van AI en bestaande beeldmateriaal de staat van vastgoed te beoordelen. Dit maakt het mogelijk om efficiënter en nauwkeuriger onderhoudsbehoeften te identificeren zonder fysieke inspecties.
  • Circulaire keukens: In de woningbouwsector, het onderzoeken van circulaire keukenoplossingen om duurzaamheid te bevorderen en tegelijkertijd de afhankelijkheid van buitenlandse leveringen te verminderen. Dit leidt tot snellere installatietijden en minder behoefte aan gespecialiseerd personeel.
  • Flora en fauna vergunningen: Innovatieve aanpak voor het omgaan met flora en fauna vergunningen door een ‘parapluvergunning’ te verkrijgen voor de hele stad, waardoor het proces voor het verkrijgen van individuele vergunningen wordt gestroomlijnd en versneld.

Het gesprek onderstreept het belang van een holistische benadering van innovatie, waarbij de focus ligt op zowel de menselijke als technologische aspecten van verandering. Het laat zien dat innovatie niet alleen gaat over nieuwe ideeën, maar ook over hoe deze ideeën worden geïntegreerd in bestaande systemen om duurzame verandering te bewerkstelligen. Een inspirerend gesprek over samenwerking, diversiteit, en leiderschap in het stimuleren van innovatie.

Maartje, Marie Jose en Krijn, dank voor deze mooie inzichten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (972)
Contact