Leiderschap en cultuuromslag bij de Amsterdamse Brandweer

door Marco Derksen op 28 december 2023

De Amsterdamse brandweer, traditioneel gezien als een mannenbolwerk, werkt al jaren aan een cultuurverandering. Ingezet door de voormalige commandant Leen Schaap en voortgezet onder huidig commandant Tijs van Lieshout, richt deze verandering zich op het aanpakken van kwesties als seksisme, racisme en geslotenheid van de organisatie. Dit proces van verandering gaat gepaard met conflicten tussen traditionele waarden en moderne vereisten van diversiteit en inclusie.

Met dank aan de kijktip van Gert Koot, heb ik gisteren hierover de prachtige documentaire ‘Brandmeester’ (2023) gezien.

In de 2Doc: Brandmeester van regisseur Saskia Gubbels zien we Gerrie Koning, de bevelvoerder van brandweerkazerne Dirk in Amsterdam, waar cultuurveranderingen voor onrust zorgen. De diversiteit binnen het korps moet omhoog, het ziekteverzuim omlaag. Aan Gerrie de uitdaging om samen met zijn manschappen mee te bewegen naar een nieuwe tijd.

De documentaire illustreert treffend hoe diepgewortelde tradities en hedendaagse maatschappelijke normen botsen, een thematiek die aansluit bij een visie op mensgericht denken in management. Het toont hoe belangrijk leiderschap is in het primaire proces van de brandweer, waarbij de nadruk ligt op empathie, begrip en aanpassingsvermogen.

Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de complexe dynamiek van cultuurverandering binnen organisaties.

En wie zich nog verder wil verdiepen in de achtergrond van deze noodzakelijke cultuurverandering bij de Amsterdamse brandweer, kan ik ook het boek ‘Brand in Amsterdam’ (2021) van Leen Schaap aanbevelen. Of luister naar de podcast ‘Hoe een verziekte (overheids)cultuur kan blijven bestaan’.

Een aantal hoofdrolspelers uit de documentaire ‘Brandmeester’ waren recentelijk te gast in het tv-programma OP1. Deze ‘Naborrelen met Gerrie Koning’ is de moeite waard om nog even terug te lezen.

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact