Blog:

Indrukwekkende biografische film over Oppenheimer

door Marco Derksen op 20 juli 2023

Oppenheimer‘ is een Amerikaans-Britse biografische film (biopic) over de theoretisch natuurkundige J. Robert Oppenheimer, één van de belangrijkste spelers in de ontwikkeling van de atoombom als onderdeel van het Manhattan Project tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film is geregisseerd, geschreven en gecoproduceerd door Christopher Nolan (o.a. Inception en Interstellar), en gebaseerd op de biografie ‘American Prometheus’ uit 2005 van Kai Bird en Martin J. Sherwin. Cillian Murphy (o.a. Peaky Blinders) speelt de rol van Oppenheimer, andere rollen zijn voor onder meer Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr. en Florence Pugh.

In de film ‘Oppenheimer’ onderzoekt Christopher Nolan het leven van de man die bekend staat als de ‘vader van de atoombom’. Hij laat zien hoe Oppenheimer’s ideeën in het lab uiteindelijk hebben geleid tot de creatie van iets dat de wereld kon vernietigen. Nolan presenteert Oppenheimer als een bijna legendarisch persoon die voor altijd gekweld, geliefd en geketend is door zijn eigen uitvinding.

Het moderne Prometheus-thema is van alle tijden schrijft Joost de Vries in het artikel ‘Een tragische genie’ van de Groene Amsterdammer en is daarmee een goede reflectie op de huidige ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Prometheus stal het vuur van de goden, en gaf het aan de mens. Voor straf werd hij vastgeketend aan een rots. Alfred Nobel vond het dynamiet uit, en was het laatste deel van zijn leven met niets anders bezig dan zijn naam te zuiveren. Op zijn sterfbed raakte Michail Kalasjnikov in een spirituele paniek of hij zichzelf, door zijn militaire uitvindingen, wel een christen mocht noemen. En eerder dit jaar maakte Geoffrey Hinton, die wordt gezien als de ‘peetvader van AI’, een rondgang langs de media om ons te waarschuwen tegen de gevaren van AI.

Vanaf vandaag kun je de film Oppenheimer zien in de Nederlandse bioscopen. Ik heb de film deze middag bekeken in Pathe Arnhem. Het is een flinke zit en zeker geen makkelijke film, maar wat een indrukwekkend werk heeft Nolan hier geleverd. Het is een belangrijk en zeer relevant verhaal voor ons allemaal om na te denken over hoe we omgaan met de mogelijkheden en vooral de risico’s van technologische vooruitgang. Wat mij betreft is deze film absoluut de moeite waard!

Er staan inmiddels al ruim 150 recensies op Rotten Tomatoes en op dit moment staat de tomatometer op een zeer sterke 92%. Het gemiddelde cijfer staat daarmee op een 8.8/10.

Een selectie uit de vele recensies die inmiddels online zijn te vinden:

New York Times: “Christopher Nolan’s complexe, levendige portret van J. Robert Oppenheimer, de ‘vader van de atoombom’, is een briljante prestatie in formele en conceptuele termen.”

NRC: “Oppenheimer bereikt een ongekende psychologische diepgang voor een Hollywood-film.”

Volkskrant: “Oppenheimer is Nolans eerste biopic. Een karakterdrama dat tot de nok toe gevuld is met historisch detail en trouw is aan de lijvige, met een Pulitzer bekroonde biografie American Prometheus (2005) van Kai Bird en Martin J. Sherwin.”

VPRO Cinema: “In zijn indrukwekkende biopic over J. Robert Oppenheimer, de ‘vader van de atoombom’, gunt Christopher Nolan ons een kijkje in het gekwelde brein van de wetenschapper, die wist dat de wereld na zijn uitvinding voorgoed veranderd was.”

AD: “Het krankzinnig gehypte Oppenheimer over de uitvinder van de atoombom, kon eigenlijk alleen maar tegenvallen. Niets is minder waar. Deze indringende en cinematografisch knetterende film is de voorlopige kroon op het werk van de vermaarde Inception-regisseur Christopher Nolan.”

Filmtotaal: “De nieuwste Nolan is een flinke zit en doet een stevig beroep op je intellect. Dat is het meer dan waard.”

Filmkrant: “In Oppenheimer deconstrueert Christopher Nolan de ‘vader van de atoombom’, die zijn laboratoriumidealen zag uitmonden in het mogelijke einde van de wereld. Nolan maakt van J. Robert Oppenheimer een haast mythische figuur, voorgoed gekweld, geliefd en geketend door zijn uitvinding.”

Paul Schrader: “De beste en belangrijkste film van deze eeuw. Als je dit jaar maar één film in de bioscopen ziet, laat het dan Oppenheimer zijn. Ik ben geen Nolan-groupie, maar deze film heeft me volledig omver geblazen.”

Newsmoneky: “Christopher Nolan levert met ‘Oppenheimer’ misschien wel zijn beste film ooit af.”

Humo: “Oppenheimer is geen film, het is een topzwaar hoorcollege dat een té grote geestelijke inspanning vergt.”

En voor wie nog niet genoeg heeft aan de recensies, Joost de Vries geeft in een podcast en het artikel ‘Een tragische genie’ van de Groene Amsterdammer, een goed beeld van het tragische en invloedrijke leven van J. Robert Oppenheimer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact