Ed Morrison over digitale transformatie

door Marco Derksen op 6 juli 2023

In een recente blog van corporate strateeg en auteur Ed Morrison benadrukt hij hoe digitale transformatie de stroom van informatie en kennis binnen een organisatie verandert, en daarmee ook de machtsdynamiek en leiderschapsaard.

In deze context wordt conversatie als het belangrijkste managementinstrument gezien, omdat kennis hierdoor gegenereerd en verspreid wordt. Het eerste wat daarvoor nodig is, is het overwinnen van de angsten aldus Morrison. De angst voor falen, verlies en het onbekende, maar ook de angst om toe te geven dat we iets niet weten. Dit begint met een gesprek dat zich richt op het anders denken, anders gedragen en anders samenwerken. Dit noemt Morrison “strategic doing“, een reeks vaardigheden om “innovatieve netwerken” te ontwerpen en te begeleiden:

In een LinkedIn-bericht stelt Morrison dat het bij de transformatie nodig is om over te stappen van een traditionele ‘command and control’ manier van management naar een ‘design and do’ aanpak. Dit wordt noodzakelijk geacht in het licht van de snelle en continue veranderingen in de samenleving die worden aangedreven door technologie en de globalisering, in het bijzonder door de komst van het internet. Het traditionele, hierarchische managementmodel is volgens Morrison niet effectief in het omgaan met dynamische, complexe omgevingen. Het ‘design and do’ model dat zich baseert op open netwerken daarentegen bevordert samenwerking en adaptieve leerprocessen die nodig zijn om oplossingen te vinden voor nieuwe, complexe problemen. De ‘design and do’ aanpak is een continue proces van experimenteren, leren en aanpassen:

Voor mij geen nieuw inzichten, maar wel weer een mooie omschrijving en visualisatie van het digitale transformatie proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact