Geoff Marlow over het creëren van een toekomstgerichte organisatiecultuur

door Marco Derksen op 3 juli 2023

Geoff Marlow begon eind jaren ’80 organisaties te helpen met het ontwikkelen van een toekomstgerichte cultuur van innovatie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Veel mensen denken dat de cultuur van een organisatie te maken heeft met gedeelde waarden. Maar dat klopt niet volgens Marlow, de cultuur van een organisatie gaat vooral over de manier van denken, of ‘mindsets’, van de mensen die er werken.

In de blog ‘Demystifying Mindsets: Cognitive stance in the creation of organisational culture‘, legt Marlow uit waarom en wat dit betekent voor het ontwikkelen van een toekomstgerichte organisatiecultuur.

Als je bij een nieuwe organisatie begint, neem je je eigen overtuigingen, vaardigheden en ervaringen mee. Deze vormen jouw mindset, jouw manier van denken. Er zijn volgens Marlow vier lagen in een mindset: denken, doen, zien en zijn. Alle vier zijn ze belangrijk voor de manier waarop je werkt.

Jouw mindset verandert de cultuur van een organisatie, en de cultuur van een organisatie verandert jouw mindset. De echte cultuur van de organisatie zit in de mindsets van alle mensen die er werken. Maar dat betekent niet dat iedereen dezelfde mindset heeft. Iedereen heeft een eigen mindset, en al die mindsets samen maken de cultuur van een organisatie.

Marlow stelt dat het begrijpen van de cultuur als een systeem van mindsets, en niet als gedeelde waarden, je helpt om de cultuur van een organisatie beter te begrijpen en veranderen.

Marlow stelt tot slot een paar vragen om over na te denken. Hij vraagt welke mindsets bij jouw organisatie vernieuwing, snelheid en flexibiliteit in de weg staan. Hij vraagt ook wie de mensen zijn die de cultuur van de organisatie het meest beïnvloeden. En hij vraagt waar jij en je collega’s op moeten letten om een cultuur te maken die klaar is voor de toekomst.

Bron: geoffmarlow.substack.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact