Leiderschap bij digitale transformatie in de zorg

door Marco Derksen op 10 maart 2023

Het Nederlandse zorgstelsel staat onder druk en heeft te maken met een spanningsveld van een toenemende zorgvraag, beperkte financiële middelen en personeelskrapte. Een deel van het antwoord op deze uitdaging is digitale transformatie in de zorg.

Organisatieadviesbureau Morgens vroeg het afgelopen jaar een aantal kopstukken uit de zorg om samen in gesprek te gaan over hun visie op digitale transformatie en het bijbehorende leiderschap in dit proces. Tweegesprekken die gezamenlijk een aardig beeld geven van hoe bestuurders (koplopers) leiderschap bij digitale transformatie in de zorg zien.

In deel 1 van deze videoreeks nemen Maarten van Rixtel en Leonique Niessen tegenover elkaar plaats. Maarten is bestuurder bij Sensire. In 2011 startte Sensire als eerste met zorg op afstand met iPads. Ook was hij vanuit Actiz actief in het Informatieberaad Zorg. Leonique Niessen is directeur-bestuurder bij Nictiz, de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg. Eerder was zij als directeur van Santeon o.a. betrokken bij digitaliseringsvraagstukken voor deze zeven topklinische ziekenhuizen. Aan de hand van de kaarten voeren Leonique en Maarten een spontaan gesprek. Wat is volgens hen nodig voor de langverwachte ware digitale transformatie in de zorg? Welke uitdagingen ervaren zij? En wat is hun eigen rol als bestuurder hierin?

Leonique Niessen (Nictiz) en Maarten van Rixtel (Sensire) in gesprek over digitale transformatie in de zorg (oktober 2021)

In deel 2 van deze videoreeks ontmoetten Mark Janssen en Ron Roozendaal elkaar. Mark is lid Raad van Bestuur en Chief Financial Officer (CFO) bij Radboudumc. Hij heeft daar onder andere digitalisering in zijn portefeuille. Ron is directeur Informatiebeleid en CIO bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij stond aan de basis van deze directie en zet zich al jaren in voor “betere informatie voor betere zorg”.

Mark Janssen (Radboudumc) en Ron Roozendaal (Ministerie van VWS) in gesprek over digitale transformatie in de zorg (november 2021)

In deel 3 van deze videoreeks ontmoetten Dianda Veldman en Edwin van der Meer elkaar. Dianda is directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. De Patiëntenfederatie zet zich in voor patiëntgerichte zorg, waarbij mensen meer regie kunnen nemen door inzage in hun medische gegevens, kunnen kiezen tussen online of fysiek contact met hun zorgverleners en waarbij hun gegevens veilig uitgewisseld worden tussen zorgverleners. Edwin is voorzitter Raad van Bestuur van het BovenIJ. Het BovenIJ startte als een van de eerste ziekenhuizen met de digitale BeterDichtbij-app. Nog steeds maken ze zich hard voor het aanbieden van passende, hybride zorg: digitaal als het kan, in het ziekenhuis als het moet of wenselijk is.

Dianda Veldman (Patiëntenfederatie Nederland) en Edwin van der Meer (BovenIJ) in gesprek over digitale transformatie in de zorg (december 2022)

In deel 4 van deze videoreeks ontmoetten Sjaak Wijma en Peter van der Meer elkaar. Sjaak Wijma is voorzitter Raad van Bestuur van het Zorginstituut Nederland. Hij werkte eerder jarenlang als gynaecoloog. Tegenwoordig is hij bij het Zorginstituut verantwoordelijk voor een scala aan onderwerpen, waaronder digitale zorg. Hij maakt zich hard voor passende zorg, waar het kan digitaal.

Peter van der Meer is voorzitter Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Na jarenlange ervaring met thuismonitoring, startte het Albert Schweitzer Ziekenhuis recent met één centraal thuismonitoringteam. Zo geven zij vorm aan de mogelijkheden van zorg op stand als het nieuwe normaal.

Sjaak Wijma (Zorginstituut Nederland) en Peter van der Meer (Albert Schweitzer Ziekenhuis) in gesprek over digitale transformatie in de zorg (januari 2023)

Via: Skipr

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (989)
Contact