Bernardo Kastrup over Analytisch Idealisme, een nieuwe filosofische visie

door Marco Derksen op 22 november 2022

Alles wat we dachten dat echt was, blijkt niet echt te zijn. Althans, dat is de stelling van Bernardo Kastrup, één van de grootste hedendaagse filosofen als het gaat over kwantumfysica waar ik op deze blog al vaker naar heb verwezen.

Deze week hebben KeytoeAcademy en Essentia Foundation een gratis online videocursus gelanceerd waarin Bernardo Kastrup de kijker in meer dan 6 uur meeneemt in Analytisch Idealisme, zijn nieuwe filosofische visie. Hoewel de cursus is ontworpen voor niet-gespecialiseerde kijkers, doet Kastrup weinig concessies aan de inhoud en de grondigheid van het besproken materiaal. De discussies zijn dan ook niet luchtig, maar vereisen gerichte aandacht en betrokkenheid van de kijker. Veel kijkplezier!

Bernardo Kastrup heeft een PhD in Filosofie en in Computer Science. Hij is auteur en directeur van Essentia Foundation. Hij heeft bij CERN, Philips en ASML gewerkt. De stichting Essentia Foundation die hij nu leidt en waar hij zijn volledige tijd aan spendeert doet onderzoek naar zijn filosofie Analytic Idealism en publiceert artikelen, boeken en ander materiaal om deze bevindingen de wereld in te slingeren.

Analytisch Idealisme is een theorie over de aard van de werkelijkheid die stelt dat het universum in essentie ervaarbaar is. Dat betekent niet dat de werkelijkheid alleen in jouw of onze individuele geest zit, maar in een ruimtelijk ongebonden, transpersoonlijk veld van subjectiviteit waarvan wij (slechts) elementen zijn.

Bernardo leert je in deze cursus om de wereld op een totaal andere manier te bekijken. Je leert waarom onze perceptie niet de werkelijkheid laat zien zoals het echt is. Je leert waarom bewustzijn niet voortkomt uit materie (atomen die je brein maken die bewustzijn creëren, dat klopt dus niet) en wat er dan wel is. Je gaat leren wat de filosofische stroming van Bernardo inhoudt, Analytic Idealism. En wat dat zegt over de betekenis van het leven, over AI, en wat het voor implicaties heeft voor alledaags leven. Alles wat Bernardo vertelt zul je merken is op basis van wetenschappelijke inzichten. Vanuit natuurkunde, computer technologie, psychologie en neurologie.

De Engelstalige online cursus bestaat uit de volgende delen:

1. What you think about the world is wrong
2. Perception vs Reality
3. Why materialism is baloney
4. Analytic Idealism explained
5. Universal consciousness
6. What happens when we die and the meaning of life
7. Implications of Analytic Idealism
8. Alternative philosophical views
9. AI and producing consciousness
10. Analytic Idealism on free will
11. Summary and Closing

Eerdere blogs over Bernardo Kastrup:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact