Gisteren de tentoonstelling ‘Das zerbrechliche Paradies‘ in Gasometer Oberhausen bezocht. ‘Das zerbrechliche Paradies’ of ‘het kwetsbare paradijs’ neemt je als bezoeker mee op een reis door de geschiedenis van onze aarde en laat met indrukwekkende foto’s en video’s zien hoe de dieren- en plantenwereld in de tijd van het Antropoceen verandert.
De tentoonstelling loopt al vanaf 1 oktober 2021 en is nog te bezoeken tot 31 december 2022. Het is een absolute aanrader. Enerzijds omdat de Gasometer een geweldige expositieruimte is in een uniek industrieel monument. Anderzijds maakt de tentoonstelling ons nogmaals bewust van de fragiliteit van de aarde waarop we zuinig moeten zijn als we onze kinderen en kleinkinderen nog een toekomst willen geven.
Voor geinteresseerden een impressie:
Meest onder de indruk was ik van de verzamelde foto’s en videobeelden die de impact van klimaatverandering, bosrooiingen, roofbouw op dieren, zwerfafval en de gevolgen van de industriële landbouw laten zien. Misschien komt het gevoel dat deze beelden bij mij opriep wel het best tot uitdrukking in de videoclip ‘Earth Song’ van Michael Jackson uit 2009, ook te zien op eerste verdieping van de tentoonstelling in de Gasometer:
Alle foto’s van de tentoonstelling zijn ook terug te vinden in het fotoboek ‘Das zerbrechliche Paradies’ dat ook in het Engels vergkrijgbaar is onder de titel ‘The Fragile Paradise’.
Moet eerlijk zeggen dat ik na een uur langs de prachtige, maar vaak ook confronterende beelden te hebben gewandeld, redelijk gedeprimeerd was. Wat een ongelooflijke puinhoop hebben wij mensen er van gemaakt. Hoe hebben we het zover kunnen laten komen en waarom hebben we alle signalen die eerder zijn afgegeven genegeerd? Hebben we uberhaupt nog tijd om het goed te maken?
Gelukkig toonde de tentoonstelling ook nog wat positieve toekomstbeelden van onder andere projecten als Ocean Cleanup, de Great Green Wall in Afrika, het verticale bosgebouw in Milaan en de renaturisatie van de Emscher in het Ruhrgebied. Slecht en paar voorbeelden, maar het geeft in ieder geval hoop.
De volgende video’s waren niet te zien tijdens de tentoonstelling, maar heb ik achteraf opgezocht:
Ocean Cleanup:
The Green Wall:
Bosco verticale in Milaan:
Die neue Emscher:
Het hoogtepunt van de tentoonstelling is letterlijk en figuurlijk een 20 meter grote 3D-wereldbol in het 100 meter hoge luchtruim waarop verschillende hoge resolutie satellietbeelden met hoge resolutie worden geprojecteerd. Een korte video van de tot standkoming van de DLR-sculptuur:
Zoals gezegd, naast de indrukwekkende tentoonstelling ‘The Fragile Paradise’, is de Gasometer ook een geweldige expositieruimte in een uniek industrieel monument. De opening van de tentoonstelling in oktober 2021 geeft daarvan een aardige impressie:
Als je de tijd hebt, gaan!
In de komende tijd zal ik hieronder in de reacties voorbeelden verzamelen van initiatieven die zich zich inzetten tegen klimaatverandering of zich voorbereiden op de klimaatverandering. Heb je zelf suggesties, dan hoor ik het uiteraard ook graag:
16 reacties
Toeval bestaat niet, via Derk Loorbach krijg ik op LinkedIn net door dat binnenkort de 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam met als thema ‘It’s about time’ zal plaatsvinden in de voormalige gashouder in Rotterdam:
https://www.architecturebiennalerotterdam2022.nl/nl
Misschien maar eens beginnen met het verzamelen van hoopgevende voorbeelden zoals Wouter van Noordt vanmorgen deelde op Linkedin:
“Dit is Tulsi Gowda, die haar hele leven heeft gewijd aan het planten van enorme hoeveelheden bomen en zo kale grond in dichtbegroeide bossen heeft helpen veranderen in Karnataka in Zuid-India. Ze wordt als een held vereerd in haar thuisland, schrijft The New York Times.”
How China Turned the Desert into Green Forests:
Op LinkedIn vraagt Wouter van Noort zich af of zee-ecosystemen misschien deels zijn te herstellen door simpelweg het geluid van gezonde ecosystemen na te bootsen en zo allerlei soorten aan te trekken. Hij verwijst daarbij naar een al wat ouder onderzoek van Stephen Simpson:
https://www.smithsonianmag.com/innovation/playing-recordings-healthy-ocean-can-help-restore-marine-ecosystems-180979130/
In de wijk Porta Nuova in Milaan schieten de hypermoderne wolkenkrabbers uit de grond, zoals het Unicredit-bankgebouw. Het meest bijzondere in deze wijk zijn de twee woontoren van Il Bosco Verticale (Het Verticale Bos):
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosco_Verticale
De twee torens van het Bosco Verticale, dat werd ontworpen door de architecten Stefano Boeri, Gianandrea Barreca en Giovanni La Varra, zijn respectievelijk 26 verdiepingen en 112 meter en 18 verdiepingen en 80 meter hoog. De ene groene flat ligt aan de Via de Castillia, de andere aan de Via Confalonieri. De torens bieden ruimte aan meer dan 480 hoge en middelhoge bomen, 300 kleine bomen, 5000 struiken en 11.000 vaste plante en bodembedekkers, en dat allemaal op terrassen met een totale oppervlakte van bijna 9000 vierkante meter. De balkons zijn berekend op de last van volwassen bomen.
Zie ook de video in de blog!
Milaan blijkt nog veel meer te doen aan de vergroeing van de stad. Wouter van Noordt meldt op LinkedIn dat in Milaan zijn sinds 2018 ruim 330.000 nieuwe bomen zijn geplant, ook óp gebouwen dus. In 2030 moeten dat er 3 miljoen zijn.
https://forestami.org/en/
Afgelopen zag ik deze foto weer voorbij komen ‘Same street, 6 years apart!’:
Na een zoektocht via Google Afbeeldingen blijkt het te gaan om de transformatie van de Blankenstraat in Amsterdam. Het project staat ook wel bekend onder de naam ‘Operatie steenbreek Blankenstraat Amsterdam‘.
Wel aardig is om deze video van de Blankenstraat in 2015 te bekijken:
Guerrilla Gardeners is een Nederlandse beweging met als missie grijze buurten veroveren en omtoveren tot groene oases.
Zie ook master thesis ‘Guerrilla Gardening in the Netherlands’ van Melle van Schaik:
https://edepot.wur.nl/528117
Oprichter kledingmerk Patagonia geeft bedrijf weg om klimaatverandering te bestrijden
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/14/oprichter-kledingmerk-patagonia-geeft-bedrijf-weg-om-klimaatverandering-te-bestrijden-a4141955
Het nieuws over Patagonia-oprichter Yvon Chouinard die zijn bedrijf weggeeft om de klimaatverandering te bestrijden heeft deze week veel media-aandacht gekregen. Op LinkedIn vraag Rutger Bregman zich af of mensen weten dat er eigenlijk een enorme beweging is van oprichters en ondernemers die al jaren vrijwel hetzelfde doen?
Het heet rentmeesterschap of steward-ownership. Het idee is vrij oud – industriële giganten als Novo Nordisk en Zeiss doen het al tientallen jaren – maar nu is het veranderd in een beweging. Het begon in 2015 in Duitsland en sindsdien hebben meer dan 100 bedrijven zich aangesloten.
“Purpose over greed – rethinking capitalism”
A 30-minute documentary about Purpose companies and steward-ownership
Steward-bedrijven zetten zich in voor twee principes:
Zou dit de toekomst van het kapitalisme kunnen zijn vraagt Bregman zich af?
Met dank aan Marianne van Assem een link naar Waterbear.com, een streamingdienst met films die je de achterkant van veel niet-ecologische en niet-sociale praktijken in de wereld laat zien. De films zijn na registratie gratis te zien.
Zelf schrijft ze daarover: “De film Slay ik kon nauwelijks afkijken. Het gaat over de bont- en leerproductie in de wereld. Toch als je denkt het valt wel mee dan is dit een film die de ‘ware kosten’ laat zien in menselijk, ecologisch en sociaal opzicht.”
“Last Day on Earth”, mooie korte film van Christian Eisenbarth (via: Ron van Es):
Wat we vaak vergeten is dat communicatie een belangrijke rol speel als we gedragsverandering willen ivm klimaatverandering. Op 22 november organiseert Logeion een sessie over klimaatcommunicatie in de praktijk:
https://www.logeion.nl/bijeenkomsten/detail/1553/klimaatcommunicatie-in-de-praktijk
Een boek dat absoluut de moeite is in dit verband is Change van Damon Centola.
Wouter van Noort deelt op LinkedIn een hoopvol, en ambitieus toekomstbeeld. Als we de destructie van de natuur dit decennium ombuigen naar netto nul, kunnen veel ecosystemen in 2050 volledig hersteld zijn, volgens het WWF. Er zijn al veel initiatieven en projecten, van bomenplanten tot bodemherstel en rewilding, die daar goed aan bijdragen. Uit het Living Planet Report van vandaag:
Ik heb zo’n vermoeden dat Wouter van Noort bezig is met een nieuw boek 😉
https://www.linkedin.com/posts/woutervannoort_we-leven-niet-in-een-tijdperk-van-verandering-activity-6986657719277469697-Dke6
Interessante stories, mooie beweging (via Kyonne):
https://www.instagram.com/climatefarmers/
New York heeft een populaire online kaart van de bomen in de stad, waar op te zien is waar bijzondere exemplaren staan, wat hun verhaal is, en een inschatting van de economische en maatschappelijke waarde per boom: NYC Tree Map (Via: Bloomberg).
Opnieuw via Wouter van Noort die in zijn bericht op LinkedIn ook veel reacties krijgt van voorbeelden in Nederland.