Ouder Worden 2040

door Marco Derksen op 26 april 2022

De komende 20 jaar veroudert onze samenleving. Dat geeft kansen en uitdagingen. Hoe wonen en werken we? Hoe blijven we gezond en krijgen we passende zorg en ondersteuning? En hoe benutten we de kracht van een groter wordende groep ouderen? Om deze vragen te beantwoorden hebben publieke en private organisaties, kennis- en overheidsorganisaties en burgers de krachten gebundeld. Gezamenlijk hebben ze een transformatieagenda ontwikkeld voor een duurzame toekomst van ouder worden in Nederland: Ouder Worden 2040.

De transformatieagenda heeft vijf overkoepelende thema’s:

  • Mee doen: Van oud zijn naar goed ouder worden;
  • Ertoe doen: Van betrokken werk naar waardevolle bijdrage;
  • Samen doen: Van eigen huis naar samen-wonen;
  • Vitaal doen: Van liever niet ziek naar meer vitale jaren;
  • Digitaal doen: Van individueel innoveren naar digitaal verbonden.

Bij elk thema geven de opstellers van de agenda aan waar we ons voor in moeten zetten, wat daarvoor nodig is en welke acties dat behoeft. De presentatie van deze transformatieagenda vormt de start van een maatschappelijke dialoog om alle vraagstukken rond leven in een ouder wordende samenleving te verkennen, de nodige stappen te zetten naar bewustwording en draagvlak in de samenleving, en gezamenlijk in actie komen.

De publicatie onder redactie van Philip J. Idenburg Marilyn Haime Tom Schoen Frank Hagelstein Michel Van Schaik is gratis te downloaden op ouderworden2040.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact