Digitale technologie in de gezondheidszorg

door Marco Derksen op 6 november 2021

In De Studio, een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam, is nu de tentoonstelling Bits of You te bezoeken. In zes paviljoens ontdek je stap voor stap hoe jouw data door algoritmes verwerkt worden en leiden tot allerlei voor-spellingen over je identiteit en gedrag. Ik was er deze week om een lezing bij te wonen van Martijn de Groot, hoofd van het Radboudumc Health Innovation Labs (voorheen het REshape Center), over Digitale technologie in de gezondheidszorg.

Ons leven wordt steeds digitaler. We delen zelf data en er worden steeds meer data over ons verzameld. Dat maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het brengt ook risico’s met zich mee. In een journalistieke samenwerking van NEMO Kennislink en makers van NEMO Science Museum is de tentoonstelling Bits of You en programma opgezet over de positieve én negatieve aspecten van een wereld bepaald door data en algoritmes. Meer daarover kun je lezen op NEMO Kennislink.

Hoe dragen big data, AI en robots bij aan de gezondheidszorg? Wat betekent de steeds verder gaande integratie van de mens met technologie voor de zorg? Wat zijn de kansen en bedreigingen? Waar komt die technologie vandaan, waar staan we nu, en waar gaat het mogelijk naar toe? Dat waren de fundamentele vragen die Martijn de Groot stelde in zijn lezing over Digitale technologie in de gezondheidszorg, één van de lezingen uit een reeks van lezingen die op donderdagavonden in De Studio wordt georganiseerd.

Na een korte introductie waarin de noodzaak van inzet digitale technologie in de zorg werd geschetst, ging Martijn in op wat digitale technologie kan betekenen voor de uitdagingen in de zorg. Denk daarbij aan het terugdringen van de inefficiency, de toegang vergroten, kosten reduceren, kwaliteit verbeteren en zorg meer persoonsgericht te maken.

De logische vraag is waarom het allemaal zo lang duurt in de zorg. Eén van de mogelijke redenen die Martijn noemt is de complexiteit in de zorg. Hij citeert daarbij Peter Drucker die ooit stelde dat ‘Health care is the most difficult, chaotic and complex industry to manage today’ en ‘Hospitals are the most complex form of organizations that humans ever devised’.

Martijn maakt een terecht onderscheid tussen digitalisatie, digitalisering en digitale transformatie waarbij hij als voorbeeld de ontwikkelingen van het uitwisselen van beelden en verslagen schetst. Van de digitalisatie van MRI-scans naar de uitwisseling via CD-ROM en uiteindelijk via platforms als Twiin.

In het verlengde van de tentoonstelling staat Martijn uitgebreid stil bij de rol van data en algoritmen in de gezondheidszorg. Ook de zorg is steeds meer datagedreven waarbij data vanuit verschillende bronnen worden gebruikt voor diverse toepassingen. Van vroege detectie dementie, voorspellen van longkanker tot het herkennen van huidafwijkingen en het voorspellen van achteruitgang op de IC.

Een mooi concreet voorbeeld is de BabyChecker, een betaalbare en draagbare oplossing om echo’s uit te voeren met behulp van een smartphone.

Uiteraard ook aandacht voor continue monitoring van vitale functies dat vooral in de afgelopen Coronacrisis van grote waarde bleek. Ontwikkelingen die een grote rol zullen spelen in de stappen die nu worden gemaakt richting De Juiste Zorg op de Juiste Plek en dan met name in de zorg van mensen thuis.

Wat mij betreft had Martijn wat langer mogen stil staan bij quantified self, een beweging waar hij zelf één van de trekkers is in Nederland en die veelbelovend leek op het gebied van preventie, ie voorkomen is beter dan genezen. Via Twitter laat hij weten de beweging na suddert en vooral nog leeft bij een aantal toegewijden. Er ligt een eerste versie van een (beknopt) boek bij een uitgever over personal science. Publicatie zou de beweging een nieuwe impuls kunnen geven. Een voorproefje is te vinden op frontiersin.org.

Wel gaf Martijn nog een mooi overzicht van wearables technologies waarbij hij verwees naar ic25.blogspot.com voor een overzicht van inmiddels ruim 1000 sensoren voor (zelf)meten en diagnose.

Over de toekomst was Martijn kort en krachtig: niemand kan die voorspellen en de voorspelling van hem heeft even veel waarde als die van een willekeurig ander. En daar heeft hij gelijk in. Wat volgde was een mooie discussie over de ethiek van technologie in de zorg, over de mogelijke risico’s van de inzet van digitale technologie in de zorg. En daarmee was de lezing meer dan de moeite waard. Martijn de Groot gaf een goed en genuanceerd overzicht van de huidige ontwikkelingen. Of zoals hij het zelf omschreef: een kritisch optimistisch lekenpraatje over big data, AI en robots in de gezondheidszorg.

Nog wel een tip voor NEMO, de verwarming mag op donderdagavond wel iets hoger! 😉

2 reacties

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact