Reon Brand die zich bij Philips Design al meer dan 20 jaar mag bezighouden met toekomstverwachtingen en trends, trok in 2019 mijn aandacht met zijn paper Co-Emerging Futures waarin hij vier mogelijke relaties schetst tussen mens en natuur. Afgelopen week werd ik weer op hem geattendeerd door Arine van Heeswijk die Brand als gastspreker heeft voor de RE:IMAGINE series van de Pioniersfabriek. Ik kan helaas het event niet bijwonen, maar de uitnodiging triggerde mij wel om weer eens in het werk van Brand te duiken dat met de ervaringen van de huidige pandemie relevanter lijkt dan ooit.
In Co-Emerging Futures onderzoekt Reon Brand de relatie tussen mens en natuur en schetst enkele toekomstscenario’s. Twee parallelle sporen ontvouwen zich in het transformatie- en transmutatieparadigma, die draaien om de filosofische vraag of de mensheid deel uitmaakt van de natuur of boven de natuur staat. Deze twee tegengestelde visies worden geframed als een versterkte en preventieve denkwijze, die zich vertakt in vier mogelijke relaties tussen mens en natuur genaamd Immortalia, Etheria, Habitania en Gaia.
Etheria is de stroming die gelooft in ‘Sentio-centrism’ ofwel intelligentie boven alles, waar de mens het materiële in zijn geheel ontstijgt. Immortalia is de stroming die gelooft in ‘Antropo-centrism’ ofwel de mens boven alles, waar hij als homo deus heerst over al het leven op aarde. Habitania is de stroming die gelooft in ‘Resource-centrism’ ofwel duurzaamheid boven alles, waar de mens zijn bestaan zeker stelt door zo efficiënt mogelijk met de natuurlijke hulpbronnen om te gaan. Gaia is de stroming die gelooft in ‘Eco-centrism’ ofwel biodiverse ecosystemen waar de mens in volledige symbiose met de natuur leeft.
In het model laat Brand zien hoe deze toekomstscenario’s sturen naar een samenleving waarin grote ethische dilemma’s het hoofd moeten worden geboden waarbij hij rekening houdt met de ontwikkelingen in de menselijke evolutie, wetenschap en technologie, evenals een verschuiving in het denken naar het begrip waarde. Alhoewel ik net als Maarten Bennis het meest voel voor de Gaia stroming, hebben de andere stromingen ook invalshoeken die de moeite waard zijn om te verkennen.
Afgelopen najaar was Reon Brand één van de sprekers op de tweede editie van het Economia Festival in Eindhoven:
Reon Brand eindigt zijn keynotes vaak met de uitspraak “Iedereen die denkt dat onbeperkte groei mogelijk is op een begrensde planeet is of gek of een econoom” waarmee hij een citaat aanhaalt van David Attenborough. Het citaat zou goed als motto kunnen dienen voor het evenement aldus René van Peer in het Eindhovens Dagblad.
Meer lezen/kijken:
- Transformation and transmutation triggered by shifting paradigms (Baltan Laboratories)
- Co-Emerging Futures by Reon Brand (Olga Mink)
- Co-Emerging Futures as Sensory Experiences – an interview with Reon Brand (Lisanne Buik)
- Co-Emerging Futures by Reon Brand (THNK)
- Co-Emerging Futures by Reon Brand (Webinar Jonge Geesten)
- Co-Emerging Futures by Reon Brand (Nell Symposium)
3 reacties
Sessie met Toby Ord (Oxford University) op Brainwash in Amsterdam op zaterdag 30 oktober ook maar eens bekijken:
https://www.linkedin.com/posts/woutervannoort_in-tijden-van-chaos-en-onzekerheid-moet-je-activity-6857185978122084352-42aN
Zie ook de nieuwsbrief NRC Future Affairs van deze week.
Zie ook ‘De hybride en het klimaat: Het belang van Bruno Latour voor de criminologie’ door Marc Schuilenburg:
Klik om toegang te krijgen tot De-hybride-en-het-klimaat.pdf
Reon Brands: Deze vier opkomende toekomsten zijn zich tegelijkertijd aan het ontwikkelen https://www.re-story.be/nl/stories/2022/deze-vier-opkomende-toekomsten-zijn-zich-tegelijkertijd-aan-het-ontwikkelen