Blog:

Menno Lanting: Uit het transformatiemoeras

door Marco Derksen op 11 april 2021

Menno Lanting schrijft al jaren over de impact van digitale technologie op organisaties en management. Hij weet vaak op het juiste moment met de juiste thema’s te komen die op dat moment spelen in het bedrijfsleven. Dat deed hij onder andere met ‘Connect’ in 2011, ‘Olietankers en speedboten’ in 2014 en ‘De disruptieparadox’ in 2017. Ik was dan ook erg benieuwd naar zijn nieuwste boek en reserveerde een tijd geleden al het boek ‘Uit het transformatiemoeras’ dat eind deze maand uitkomt.

Menno verraste me dit weekend door al een preview van het boek toe te sturen. En net als zijn vorige boeken leest ook ‘Uit het transformatiemoeras’ als een trein. Het is duidelijk dat Menno voor dit boek veel managementliteratuur heeft gelezen en veel kopjes koffie heeft gedronken met executives van bedrijven als McLaren, Philips, PostNL en Stena Line. Naast de essentie van digitale transformatie (dat niet gelijk staat aan digitalisering), schetst Menno de uitdagingen en faalfactoren van digitale transformatie. Ieder onderdeel goed onderbouwd met voorbeelden uit de praktijk en voor de lezer erg prettig, per onderwerp de belangrijkste conclusies en een visuele samenvatting. Interessant om te lezen dat hij tot de slotconclusie komt dat de toekomst aan de olietankers is. Alhoewel ik denk dat Menno daarin gelijk heeft, zullen niet alle organisatieveranderaars het daar met hem eens zijn.

Het boek ‘Uit het transformatiemoeras‘ is een absolute aanrader voor iedereen die zich bezig houdt met digitale transformatie in organisaties. Alhoewel het boek zeker ook goede inzichten biedt voor de publieke sector, richt het zich vooral op private sector. Daarmee is de drijfveer voor digitale transformatie in de voorbeelden vooral commercieel gedreven, terwijl ik denk dat de digitale transformatie vooral een logische volgende stap is naar een duurzame samenleving. Ook voor private organisaties. Of zoals Carlota Perez het zo mooi zegt: ‘the golden age ahead is both digital and green!’.

1 reactie

Wat zijn de vijf faalfactoren van digitale transformatie? Auteur Menno Lanting geeft tips in gesprek met 7DTV:

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact