Bureau Dupin

door Marco Derksen op 25 februari 2021

Politie en het Openbaar Ministerie (OM) werken sinds vorig jaar samen met Bureau Dupin, een onderzoekscollectief van burgers op initiatief van filmmaker, wetenschapper en oud-politieagent Peter de Kock. Centraal in de eerste zaak staat een cold case uit 2013, de onopgeloste moord op de 48-jarige Marja Nijholt. Met als voorbeeld Bellingcat, laat Bureau Dupin zien hoe een vergaande vorm van samenwerking tussen burgers en de politie zou kunnen werken.

De samenwerking betekent concreet dat politie en het OM bereid zijn om informatie over het onderzoek te delen met Bureau Dupin. De Kock, ook hoofd van de afdeling Data Science in Crime and Safety bij de Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch, begon het onderzoek bij de nabestaanden van Marja Nijholt. Het OM en de politie deelden – nadat de nabestaanden daar toestemming voor hadden gegeven – hun contactgegevens met onderzoekers. De nieuwjaarsmoord op Marja Nijholt is één van de bijna 1.800 onopgeloste cold cases in Nederland.

Als inspiratie noemt De Kock in een interview met NRC het onderzoekscollectief Bellingcat, dat nauw samenwerkte met het OM in het onderzoek naar de crash van vlucht MH17.

De ontwikkelingen van Bureau Dupin zijn te volgen via podcast waarbij ik gisteren de eerste podcast heb geluisterd ‘Help, we zijn een community‘ (via Spotify). In deze podcast spreken de betrokkenen over opsporing, crowd sourcing, psychologie en technologie. In deze eerste aflevering gaat het vooral over de grote belangstelling voor Bureau Dupin en de samenwerking met iedereen die wil meedenken en meehelpen. Naast de kracht van de community, komen ook de ethische vragen van het betrekken van burgers bij opsporing ter sprake.

Zie ook het draadje van Frank Smilda op Twitter:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact