Belang van kunst en cultuur voor de samenleving

door Marco Derksen op 20 december 2020

In deze bijzondere tijd realiseer ik me meer dan ooit hoe belangrijk kunst en cultuur is. Voor mijzelf, maar ook voor de samenleving. Cultuur is alles wat de mens voorbrengt. Kunst is voor mij de bewuste creatie van iets dat positieve emoties oproept. Kunst is daarmee onderdeel van cultuur. Kunst en cultuur komen voort uit de mens en zijn daarom in welke vorm dan ook een representatie van de mens. Het zet ons aan het denken, over onszelf en over de samenleving. Het draagt bij aan een beter sociaal milieu, betere omgangsvormen tussen mensen en beter begrip tussen culturen. Een leukere en betere samenleving.

Kunst en cultuur zijn daarmee van grote toegevoegde waarde voor de samenleving. Maar hoeveel is die waarde en wordt die waarde ook eerlijk verdeeld?

Volgens De Creatieve Coalitie is de toegevoegde waarde van kunst en cultuur in Nederland ruim 25 miljard euro. Dat is 3,7 procent van het bruto binnenlands product en bedraagt daarmee twee keer zoveel als landbouw, bosbouw en visserij. In Nederland geven we jaarlijks ruim 14 miljard euro per jaar uit aan media en cultuur, ongeveer 1.700 euro per huishouden. Toch komt al dat geld niet evenredig bij de ruim 300.000 mensen die werkzaam zijn in de culturele sector. De Creatieve Coalitie maakt zich al jaren hard voor een eerlijke verdeling (fair share) voor de makers. Recentelijk lanceerden zij bovenstaande video waarin nogmaals duidelijk wordt dat het hoog tijd is voor een eerlijke verdeling van de opbrengsten.

Zelf heb ik besloten om volgend jaar (nog) meer aandacht te besteden aan kunst en cultuur en daar waar mogelijk mee te denken en werken aan andere organisatie- en verdienmodellen voor de culturele sector zodat er een eerlijkere verdeling komt van de waarde van kunst en cultuur en de makers kunnen blijven doen wat ze doen. Omdat het cruciaal is dat we kunst en cultuur behouden voor de samenleving. Zeker ook in tijden van crisis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact