De slimme woning van de toekomst

door Marco Derksen op 13 december 2020

Stel je voor. Een leefomgeving die zich aanpast aan en anticipeert op de gebruiker met dementie. Een omgeving die de bewoner begrijpt en zorg levert. Een interactieve woning die de bewoner met dementie ondersteunt bij het uitvoeren van dagelijkste activiteiten waardoor het dag en nacht ritme beter behouden blijft. De bewoner die door de woning wordt ‘geleid’ om zo langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Het project Guiding Environment van het lectoraat Architecture in Health aan de HAN ontwikkelt zo’n interactieve leefomgeving. Het project richt zich op gebouw gebonden onderdelen en de integratie van verschillende technologische innovaties tot een woonomgeving die meedenkt met de bewoner met dementie. Zo wordt niet alleen het functioneren van de bewoner gestimuleerd en ondersteund, maar ook de (mantel)zorger ondersteund. De interactieve omgeving levert een bijdrage aan het langer zelfstandig wonen van ouderen met dementie. Daarmee levert het project een bijdrage aan de Empathische Woning.

De toenemende vergrijzing en een grotere grijze druk zijn invloedrijke maatschappelijke veranderingen die het Nederlandse zorgstelsel beïnvloeden. Elk jaar worden er weer meer ouderen met dementie gediagnostiseerd. Met naar verwachting rond 2040 een half miljoen ouderen met dementie in Nederland. De zorgvraag stijgt dus terwijl er een tekort is aan zorgprofessionals.

Huidige technologische innovaties kunnen inspelen op deze maatschappelijke veranderingen en ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Maar dan moeten deze innovaties wel aansluiten op de behoeften van ouderen met beginnende dementie. Ze op een mensvriendelijke manier ondersteunen en stimuleren.

Het doel van het project is het ontwikkelen van een interactieve leefomgeving om ouderen met beginnende dementie te ondersteunen en stimuleren met het behoudt van het dag- en nachtritme, waardoor men langer zelfstandig thuis kan blijven wonen. Doormiddel van projecties, licht- en geluidssignalen worden ouderen ondersteund bij verschillende activiteiten in huis o.a. het op tijd op staan, eten en drinken en het op tijd naar bed gaan. De interactieve woonkamer past zich aan en anticipeert op de gebruiker waardoor er een veilige en comfortabel leefomgeving wordt gecreëerd.

In samenwerking van verschillende onderzoeksinstellingen, MKB-bedrijven en een zorginstelling is er een prototype van de interactieve woonkamer ontwikkeld en geïnstalleerd in de Empathische Woning in Arnhem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact