Blog:

Max Richter’s Sleep

door Marco Derksen op 11 oktober 2020

‘Kun je muziek beluisteren in je slaap?’ Dat is één van de vragen die componist Max Richter zichzelf stelde toen hij in 2015 begon aan SLEEP, een 8 uur durende neo-klassieke compositie. Afgelopen nacht werd zijn concert uit 2016 in het Sydney Opera House opnieuw integraal uitgezonden via YouTube. Voor wie niet kan slapen, de video is nog een paar dagen online te bekijken en een absolute aanrader!

Afgelopen jaar is ook de documentaire over SLEEP in premiere gegaan, daarin staat de openluchtuitvoering van SLEEP midden in Los Angeles centraal en leren we meer over de achtergrond van dit bijzondere project van Richter en zijn vrouw Yulia Mahr. SLEEP is een onderzoek naar het schemergebied tussen waken en slapen, tussen bewustzijn en onderbewustzijn. Net zoals de compositie is de documentaire een protest tegen de drukte van de moderne wereld. Uiteindelijk is het de universele slaapervaring die ons allemaal verenigt aldus Richter.

Enkele Spotify playlists:

1 reactie

Afgelopen jaar ook veel geluisterd naar Voices van Max Richter (video: Yulia Mahr):


Max Richter – All Human Beings (Official Music Video by Yulia Mahr)


Max Richter – Mercy (Official Music Video by Yulia Mahr)

Na het succes van ‘Sleep‘ lanceerde Max Richter op 31 juli 2020 zijn nieuwe album Voices. Het idee voor dit album ontstond toen Richter het gevoel kreeg dat het de verkeerde kant uitging met de wereld tijdens de gruwelijkheden in de gevangenis van Guantanamo Bay. Het duurde meer dan tien jaar om het 10-delige muziekstuk te maken. Voices omvat stukken van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948 in meer dan 70 verschillende talen, versmolten tot een muzikaal amalgaam van etherische, bijna bovenmenselijke schoonheid (woorden geleend van Jonas VDA).

Het dubbelalbum bevat zowel een gedeelte met teksten als de instrumentale versies van de nummers:

  1. All Human Beings
  2. Origins
  3. Journey Piece
  4. Chorale
  5. Hypocognition
  6. Prelude 6
  7. Murmuration
  8. Cartography
  9. Little Requiems
  10. Mercy


Sheila Atim @ wereldpremiere van Voices in het Barbican Centre, London (Bron: Mason)

Performers:

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact