Blog:

Welke boeken neem jij mee op vakantie?

door Marco Derksen op 14 juli 2020

Jarenlang heb ik op Marketingfacts iedere zomer een lijst gepubliceerd met leestips voor de vakantie. Tot en met 2014 waren het vooral boeken die ik meenam in de koffer. Steeds meer zijn de boeken vervangen door ebooks, podcasts, documentaires en zelfs complete series en films die ik meenam op mijn iPad. Toch gaan dit jaar ook weer een paar echte boeken mee uit de stapel die ik nog heb liggen. Welke boeken neem jij mee op vakantie? En wie heeft nog tips voor boeken die ik absoluut moet lezen?

Voor wie de tips van de afgelopen jaren nog eens wil teruglezen verwijs ik graag naar 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019.

De tips voor dit jaar komen nog steeds binnen via LinkedIn en Twitter, maar de volgende boeken gaan in ieder geval mee ‘de koffer’ in:

  • Een boek dat nog is blijven liggen van voorgaande jaren maar waar ik nu als eerste mee begin is Het geheime netwerk van de natuur van Peter Wohlleben. In dit boek gaat boswachter en bestsellerauteur Peter Wohlleben in op het fascinerende samenspel tussen flora en fauna. Hoe beïnvloeden ze elkaar? Is er communicatie tussen de verschillende soorten? En wat gebeurt er als er iets in dit uitgebalanceerde systeem uit de hand loopt?
  • De onvolmaakten van historicus Ewoud Kieft is door meerdere aanbevolen. In het debuutroman van Kieft zet hij de lezer aan het denken over de wenselijkheid van volmaaktheid. Het beschrijft hoe mensen in de knel kunnen komen te zitten in een digitale toekomst die dichterbij is dan je nu zou denken.
  • In het verlengde van de roman van Kieft ligt het non-fictie boek Frictie – Ethiek in tijden van dataïsme van Miriam Rasch. Het boek krijgt maar liefst vier sterren van zowel NRC als de Volkskrant en wordt door de laatste omschreven als ‘Treffend pleidooi voor meer frictie tussen mens en algoritme’.
  • Iemand die zich al decennia zorgen maakt over de impact van digitale technologie en de toenemende connectiviteit op de tweedeling in de samenleving is oud-collega en emeritus hoogleraar Jan van Dijk. Afgelopen jaar is zijn boek The Digital Divide verschenen, een samenvatting van meer dan 25 jaar onderzoek naar digitale ongelijkheid.
  • En als laatste op de shortlist staat De zeven steden van Violet Moller. De zeven steden laat zien hoe de wetenschap zich heeft ontwikkeld tussen de klassieke oudheid en de renaissance. ‘Een fantastisch debuut van een talentvolle jonge auteur. Violet Moller brengt tot leven hoe kennis ons heeft weten te bereiken van de oudheid tot nu in een boek dat leest als een avonturenroman.’ aldus Peter Frankopan, auteur van De zijderoutes, één van mijn favoriete boeken van afgelopen jaar.

Niet allemaal van afgelopen jaar, maar wel boeken over complexiteit, systeemdenken, sociale en technologische ontwikkelingen die mij zijn aanbevolen door mijn netwerk en die ik dan ook graag op mijn to-read lijst zet:

Boeken van vrienden en kennissen uit mijn netwerk die ik kan aanbevelen:

Over digitale transformatie dit jaar opvallend veel boeken vanuit Belgie:

Boeken die ik het afgelopen jaar heb gekocht (of ontvangen) maar nog niet heb gelezen:

Naast het boek De Onvolmaakten van Ewoud Kieft, zijn mij nog een aantal romans met maatschappelijke invalshoek aanbevolen:

En tot slot een paar boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen en een absolute must read zijn. Als je deze nog niet hebt gelezen, zet ze op je lijst voor deze zomer!

Suggesties voor vakliteratuur die is uitgekomen na de zomer van 2019 blijft uiteraard welkom. Dus heb je een boek, documentaire of podcast die ik absoluut zou moeten bekijken, dan lees ik dat graag in de reacties hieronder!

1 reactie

Het eerste boek, ie ‘Het geheime netwerk van de natuur’ van Peter Wohlleben inmiddels gelezen. Aardig boek, maar onvoldoende om het op mijn jaarlijst te laten staan.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact