In Trouw vandaag een mooi interview met Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de universiteit van Gent. Verhaeghe publiceert deze week een nieuw boek: ‘Houd afstand, raak me aan’. Het is een essay over de vraag hoe we de huidige crisis kunnen aangrijpen om andere keuzes te maken. Het interview gaat vooral in op wat dit vraagt van leiderschap.
Paul Verhaeghe schrijft in het boek over de hoop op een ander leiderschap. Leiderschap met kwaliteiten die passen bij horizontale structuren. Daarbij zal het niet zo zijn dat iedereen in de organisatie gelijk is, wel gelijkwaardig. Kennis zal belangrijk zijn, en er ontstaat een groter accent op vrouwelijke kwaliteiten. Als tegenovergestelde van autoritair, top down en patriarchaal – zoals het soort leiderschap waar Trump een karikatuur van is en dat groepen voortdurend tegen elkaar opzet. Wat we nu nodig hebben is horizontaal leiderschap dat mensen stimuleert om samen naar een gemeenschappelijk doel te werken, dat gemeenschap creëert aldus Verhaeghe.
Zie ook: nieuweleiders.nl
1 reactie
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is dankzij haar warmte, visie en koelbloedigheid een baken van nieuw leiderschap. Terwijl ‘sterke mannen’ als Trump, Johnson en Bolsonaro de greep verliezen, toont Ardern dat de wereld snakt naar menselijkheid en verbinding:
https://www.groene.nl/artikel/altijd-positief
Vrouwelijke leiders doen het tijdens de Covid-19 crisis beter dan de mannen, kijk maar naar IJsland, Noorwegen, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Taiwan:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/24/gaan-vrouwelijke-leiders-beter-met-de-coronacrisis-om-a3997796
Jacinda Ardern blijft populair in Nieuw Zeeland, maar er heerst ook steeds meer frustratie over niet ingeloste campagnebeloften:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/16/veel-kiwis-zijn-gedweep-met-jacinda-ardern-een-beetje-zat-a4016217