Blog:

Is AI een bedreiging voor de mensheid?

door Marco Derksen op 4 juli 2020

Kunstmatige intelligentie lijkt de voornaamste kandidaat voor groot gevaar voor de mensheid, al zullen er vast ook nieuwe existentiële bedreigingen ontstaan die nu niet eens voorstelbaar zijn. De discussies over super-AI die de mensheid bedreigt kennen we inmiddels wel aldus Wouter van Noort in zijn wekelijkse nieuwsbrief NRC Future Affairs, maar deze fascinerende video verkent toch weer een paar nieuwe ideeën daarover met toekomstdenkers als Michio Kaku en Max Tegmark:

Als het gaat om de vraag of AI een existentiële bedreiging is voor de menselijke soort heb je Elon Musk aan de ene kant en Steven Pinker aan de kant van het spectrum en een heleboel denkers over AI ergens tussenin. In deze video schetsen Elon Musk, Steven Pinker, Michio Kaku, Max Tegmark, Luis Perez-Breva, Joscha Bach en Sophia the Robot zelf hun visie op de mate waarin AI een bedreiging is voor de mensheid: als het geen bedreiging op soortniveau is, dan zal het onze wereld nog steeds op zijn kop zetten is de overtuiging van deze denkers.

Bron: Big Think

3 reacties

Indrukwekkend! Hier worden heel belangrijke dingen gezegd o.a. over onze relatie tot informatie; maar het is altijd duidelijk wie de spreker is.
Daar ga ik proberen achter te komen…

Beantwoord

@Roeland bedoel je dat het NIET altijd duidelijk is wie de spreker is? Voor zover ik kan beoordelen is dat wel duidelijk, wellicht kan ik je helpen. Om welk deel van de video gaat het?

Beantwoord

Na 1 keer kijken was het me niet meteen duidelijk wie er iets zei dat ik heel belangrijk vond. Nu, na de 2e keer, weet ik dat het gaat om Luiz Perez Preva, die heeft over een toekomstige functie van Google. Nu voer je trefwoorden in en er rolt altijd wel iets relevants uit, dat heeft het nadeel dat ook aan een uitgebreide toeristische folder kleeft: als je die folder goed hebt bekeken en je nog nader hebt geinformeerd, dan heb je die reis eigenlijk al voor een groot deel gemaakt, Verrassingen die je pad zouden kunnen doen verleggen, kom je niet tegen.
Maar in de toekomst gaan we – volgens Luiz Pereze Preva – gaan we overleggen (reason) met Google. Dan krijg je meer de mogelijkheid om het traject en het doel van je reis te bepalen.
Wat ik leuk vind is dat er dan nog steeds – en in sterkere mate nodig is – waar het onderwijs goed in is: een stevig kennis-fundament aanleggen, bijvoorbeeld in de onderbouw van de middelbare school. Hier meer over kennis in relatie tot informatievaardigheden: https://www.mediawijzer.net/wegwijs-in-informatie-deel-5-kennis/

Beantwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1033)
Contact