Digitale transformatie in de zorg door coronacrisis in stroomversnelling

door Marco Derksen op 4 mei 2020

Uit onderzoek onder CIO’s in ziekenhuizen blijkt dat digitale transformatie door Covid-19 in een stroomversnelling raakt. Ruim 90% van de ondervraagde ziekenhuizen verwacht dat de inzet van digitale zorg versneld zal zijn na de coronacrisis. Het succes van deze stroomversnelling is te danken aan een combinatie van vijf pijlers: leiderschap, technologie, mindset, vertrouwen en snelheid. Dit blijkt uit onderzoek van M&I/Partners (pdf) onder 23 ziekenhuizen in Nederland.

Digitale transformatie In stroomversnelling
Digitale transformatie raakt door de coronacrisis in een stroomversnelling: ruim 90% van de ondervraagde ziekenhuizen verwacht dat de inzet van digitale zorg versneld zal zijn na de coronacrisis. Uit dit onderzoek blijkt beeldbellen de meest opgeschaalde toepassing (+74%), gevolgd door platformen voor informatie-uitwisseling (+64%) en apps voor patiënten (+55%). Het succes van deze stroomversnelling is te danken aan een combinatie van vijf pijlers aldus M&I/Partners: leiderschap, technologie, mindset, vertrouwen en snelheid.

Rol van de CIO
CIO’s van ziekenhuizen hebben een belangrijke rol gespeeld in de coördinatie van opgeschaalde technologie, inrichting van digitale zorgprocessen en waren vaak nauw betrokken bij het coronacrisisteam. De top vijf van zaken waarop CIO’s snel moesten acteren, waren:

  • Beeldbellen (intercollegiaal, tussen zorgverlener en patiënt en tussen patiënt en familie).
  • Opschalen thuiswerkfaciliteiten.
  • Opzetten informatie-uitwisselingen (bijv. met zorginstellingen, VWS, NICE), inclusief EPD-aanpassingen voor dataregistratie/-ontsluiting.
  • Uitbreiden (IC-)beddencapaciteit en de daarmee gemoeide medische technologie.
  • Opstellen rapportages (bijv. aantal en verloop coronapatiënten, beddencapaciteit).

Behoefte aan informatievoorziening
Veel van de genoemde vraagstukken creëerden een behoefte aan goede informatievoorziening. Ziekenhuizen hadden met name behoefte aan informatie over het aantal verdenkingen en bevestigde gevallen van patiënten met corona (86%), de bedbezetting per afdeling (71%), in- en uitstroom van patiënten (67%) en ziekteverzuim onder personeel (57%).


Realtime Covid-19 Dashboard Albert Schweitzer

Post-corona
Ziekenhuizen zijn overwegend positief dat de digitaliseringsslag een blijvend effect heeft voor de zorg van de toekomst. De overgrote meerderheid verwacht dat na de coronacrisis de inzet van digitale zorg in hun ziekenhuis zal zijn versneld (91%) en dat er bovendien een verdere impuls aan versnelling van digitale zorg wordt gegeven (83%). Ook het gebruik van nieuwe – meer multidisciplinaire – werkvormen ziet men toenemen (65%), evenals wettelijke maatregelen (43%). De meeste CIO’s zijn optimistisch dat de versnelde en effectieve samenwerking in het post-corona tijdperk worden voortgezet.

Bron: M&I/Partners

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact