Digitale transformatie in de boardroom

door Marco Derksen op 16 juli 2019

Digitale transformatie in de boardroom blijft een veel besproken onderwerp dit jaar. Blijkbaar hebben de productleveranciers en adviesbureaus een nieuwe markt gevonden om hun producten en diensten af te zetten. Dit keer is het Apptio dat samen met Financial Times Focus een onderzoek heeft gedaan naar de stand van zaken van digitale transformatie in de boardroom.

Volgens het rapport ‘Disruption in the C-suite: How the digital transformation imperative is changing CxO dynamics and technology strategy‘ moeten leiders op C-niveau nauwer samenwerken om tot succesvolle digitale transformatie te komen. Een open deur, maar het rapport laat ook zien dat er een vervaging optreed van verantwoordelijkheden en dat de spanningen tussen met name IT en financiën toenemen.

Meer dan de helft van de organisaties in het onderzoek (bestaande uit leiders op C-level in 12 landen van bedrijven met een omzet van meer dan $500 miljoen) die digitale transformatie ‘omarmen’, zegt dat ze een agile, flexibele aanpak hanteren.

68 procent van de respondenten stelt dat digitale transformatie de samenwerking tussen de C-suite heeft versterkt. Bijna de helft (47 procent) stelt echter dat een dergelijke transformatie ook de rollen en verantwoordelijkheden vervaagt, wat invloed heeft op de mate waarin sommige leiders samenwerken. Slechts 23 procent van de respondenten stelt dat CIO’s en CFO’s dezelfde visie hebben op digitale transformatie. Wereldwijd ligt dat op 30 procent.

Dat gebrek aan afstemming leidt tot wrijving tussen afdelingen, maar creëert ook kansen voor CIO’s. Volgens het rapport wordt de CIO beschouwd als de leider op C-niveau die het best in staat is om verandering te bewerkstelligen, maar om dit te kunnen doen, moet hij effectief kunnen communiceren met de rest van het bedrijf en belanghebbenden. Let wel, Apptio richt zich als productleverancier vooral op CIO’s. Persoonlijk denk ik dat niet de CIO maar de CEO het best de eindverantwoordelijkheid kan nemen voor de digitale transformatie van een organisatie!

Communicatie vormt voor veel IT-afdelingen een belangrijke drempel vervolgt het rapport. Maar liefst 71 procent van de financieel leiders stelt dat de IT-afdeling meer vaardigheden (communicatieve en sociale) moet ontwikkelen om de verandering te realiseren die hun bedrijf nodig heeft.

Naast communicatie zijn er ook zorgen over governance, wat uitdagingen oplevert voor adoptie en migratie. Zo heeft slechts een derde van de respondenten het vertrouwen dat IT in staat is om de cloud voor de hele organisatie te beheren. Omgekeerd vindt meer dan de helft (51 procent) van de respondenten dat IT een proactiever standpunt inneemt ten aanzien van dataleiderschap in vergelijking met andere functies. 58 procent van hen zegt dat deze aanpak ‘zeer effectief’ is geweest in de realisatie van businessdoelstellingen.

Bron: Computing UK (via: Karin)

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact