Overheid komt met overheidsbudget voor leven lang ontwikkelen

door Marco Derksen op 3 juni 2019

Het kabinet wil mensen stimuleren om zelf regie te nemen op hun loopbaan en hun leven, zodat zij zich kunnen blijven ontwikkelen en hun eigen keuzes kunnen maken. De aanpak Leven Lang Ontwikkelen (LLO) speelt daarin een belangrijke rol. Mensen moeten kunnen beschikken over middelen die naar eigen inzicht kunnen worden besteed aan opleiding en ontwikkeling gericht op het duurzaam inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Dat gebeurt ook al regelmatig. Dit jaar is maar liefst € 1,6 miljard beschikbaar voor duurzame inzetbaarheidsbudgetten voor 2,3 miljoen werknemers, blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN.

Het kabinet wil meer eigen regie stimuleren door duidelijkheid te bieden aan private partijen over de fiscale behandeling van individuele leer- en ontwikkelbudgetten (zie kamerbrief Fiscale behandeling private leerrekeningen).

Daarnaast werkt het kabinet aan een regeling voor een publiek leer- en ontwikkelbudget, het zogenoemde ‘STAP-budget’ (STimulans ArbeidsmarktPositie), dat mensen de (financiële) mogelijkheid geeft stappen te zetten in hun ontwikkeling om duurzaam inzetbaar te blijven en vitaal de pensioenleeftijd te behalen. Vandaag informeerden de ministers Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de voortgang individuele leerbudgetten en enkele onderwerpen rond flexibilisering aanbod.

Werkenden en niet-werkenden kunnen volgens dit laatste bericht van Koolmees en Engelshoven aanspraak maken op 1000 tot 2000 euro om zich verder te ontwikkelen. Het geld kan gebruikt worden voor het halen van bijvoorbeeld een mbo-opleiding, het volgen van een cursus of het halen van een certificaat. Er kunnen tussen de 100.000 en 200.000 mensen per jaar aanspraak op maken. De huidige aftrekpost voor scholing verdwijnt. In het regeerakkoord hadden de coalitiepartijen al afgesproken dat er een “individuele leerrekening komt voor ” alle Nederlanders die een startkwalificatie hebben gehaald”.

Wie straks een zogeheten Stap-budget wil aanvragen kan zich online melden bij een online loket. Waarschijnlijk wordt die taak neergelegd bij het UWV. Zodra de aanvraag is goedgekeurd wordt het budget direct uitbetaald aan de aanbieder van de cursus of opleiding en kan de deelnemer meteen van start, zo is de bedoeling.

2 reacties

Profielfoto
Erik Blom op schreef:

Dit is wat ik zoek
Heb zelf een uitkering en verder weinig te besteden
Dus wat ik al van plan was kan nu realiteit worden

Beantwoord

Iedereen die werkt, zowel praktisch als theoretisch opgeleiden, kan vanaf 2021 maximaal 1000 euro subsidie aanvragen voor bijscholing. Dat staat in de conceptsubsidieregeling die het ministerie van Sociale Zaken deze week naar buiten heeft gebracht. In totaal is er 200 miljoen euro beschikbaar voor de regeling, waardoor dus 200.000 mensen per jaar het maximale bedrag kunnen lenen. Minister Koolmees (Sociale Zaken) verwacht dat het potentiële bereik echter hoger zal liggen, omdat veel activiteiten minder dan 1000 euro kosten. De nieuwe regeling gaat officieel pas in zodra de bijbehorende maatregel tot afschaffing van de fiscale aftrek van scholingsuitgaven door het parlement is. Maar in de deze week gepubliceerde consultatie wordt er expliciet rekening mee gehouden dat de eerste subsidieperiode start op 1 januari 2021.

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid/nieuws/2019/07/16/internetvconsultatie-subsidieregeling-stap-budget

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact