Blog:

Douglas Rushkoff: Team Human

door Marco Derksen op 17 maart 2019

Dit weekend in Het Finacieele Dagblad een recensie van Team Human, het nieuwste boek van de Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff. Team Human is een manifest. Een aanklacht tegen de onmenselijkheid van onze huidige digitale cultuur. Het boek is niet alleen een aanklacht, maar bevat gelukkig ook een oplossing.

Volgens Rushkoff moeten we terug naar klassieke waarden als saamhorigheid, vreedzaamheid, liefde en respect. Net als veel andere digitale pioniers had Rushkoff ooit hoge verwachtingen van het internet en sociale media. Als technofuturist hoopte hij dat het internet voor meer democratisering, menselijk contact en vrijheid zou zorgen. In plaats daarvan zag hij met lede ogen aan hoe de digitale revolutie juist leidde tot, in zijn woorden, ‘versplintering en eenzaamheid’ en minder vrijheid.

Rushkoff is in tegenstelling tot veel techlash-auteurs helemaal niet tegen het kapitalisme of de vooruitgang. Concurrentie is prima, maar wel op een transparante manier en met een fair speeldveld. En robots en kunstmatige intelligentie zullen er komen, maar liefst wel op onze voorwaarden en met de waarden die wij als mensen belangrijk vinden. De toekomst is niet iets dat vaststaat, besluit Rushkoff, maar ‘een werkwoord, iets wat we samen doen’ en hij is daarbij voor Team Human!

Autonomous technologies, runaway markets and weaponized media seem to have overturned civil society, paralyzing our ability to think constructively, connect meaningfully, or act purposefully. It feels as if civilization itself were on the brink, and that we lack the collective willpower and coordination necessary to address issues of vital importance to the very survival of our species. It doesn’t have to be this way.

Het boek Team Human is een uitvloeisel van een beweging die hij al veel eerder is gestart. Op internet zijn dan ook al tal van publicaties, podcasts en video’s te vinden over zijn visie op Team Human. Voor geinteresseerden een selectie:


Big Think


TedX


RSA Play

3 reacties

Beantwoord

Rushkoff is al langer een belangrijke schrijver en spreker op het gebied van technologie en samenleving. In Present shock uit 2004 laat hij zien dat we voorafgaand aan het Millenium waren gefascineerd door de toekomst. De titel van het boek is dan ook ontleend aan Future Shock van Alvin Toffler. Maar na het Millenium staren we a..h.w. in de koplampen van het heden. Ik vond het een indrukwekkend boek omdat het laat zien dat er iets geks is gebeurd met ons besef van tijd, die lijkt stil te staan, of gaat te snel om bij te houden. In “Throwing rocks at the Google bus” uit 2016 komt hij al met voorbeelden hoe een economie in het digitale tijdperk wel eerlijk zou kunnen draaien: https://www.mediawijzer.net/netwerkmaatschappij-deel-15-stenen-gooien-naar-google-bus/
Bedankt Marco, ik moet m’n kennis van Rushkoff nu gaan updaten.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact