Yuval Noah Harari: 21 lessen voor de 21ste eeuw (video)

door Marco Derksen op 31 augustus 2018

In het boek Sapiens boog de Israëlisch historicus, filosoof, futuroloog en transhumanist Yuval Noah Harari zich over het verleden, in Homo Deus over de toekomst en in zijn nieuwste boek 21 lessen voor de 21ste eeuw laat hij zijn licht schijnen over het heden.

Wat zijn de uitdagingen van onze tijd? Hoe beschermen we onszelf tegen een nucleaire oorlog, ecologische rampen en technologische bedreigingen? Wat is de oorzaak van de opkomst van populisten als Donald Trump? Hoe weren we ons tegen fake news? Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe wereldoorlog? Wat moeten we denken van het opkomend nationalisme? Vragen de mondiale problemen die op ons afkomen om andere politieke systemen? Is het een goed idee dat we onze data overdragen aan enkele grote commerciële spelers, of wordt het tijd om het eigendom van data te reguleren? En wat wordt de grote nieuwe wereldmacht, Amerika, Europa of China?

In 21 lessen voor de 21ste eeuw beantwoordt Yuval Noah Harari de 21 meest urgente vragen van onze tijd. Althans, hij stelt vooral de urgente vragen voor de 21ste eeuw waarvoor we de antwoorden proberen te vinden en geeft daarbij zijn visie. Een zoektocht naar hoe wij ons als mens, als organisatie en als samenleving moeten verhouden tot de huidige technologische en sociale ontwikkelingen.

Afgelopen zondag gingen Ian Buruma (publicist en hoofdredacteur van The New York Review of Books), Rosanne Hertzberger (NRC-columnist en microbioloog), Philip Huff (schrijver) en Jeroen van den Hoven (hoogleraar Ethiek en Technologie aan de TU Delft) onder leiding van Jort Kelder in Buitenhof met elkaar in debat over het nieuwste boek van Harari. Een mooie inleiding voor wie het boek nog niet heeft gelezen:

Voor wie geen tijd heeft om het boek te lezen, verwijs ik graag naar een longread in Wired of beter, naar een recente presentatie van Yuval Noah Harari zelf:

Voor wie de eerdere boeken van Yuval Noah Harari nog niet heeft gelezen, hieronder twee videoregistraties van lezingen die hij heeft gehouden over resp. Sapiens en Homo Deus:


Yuval Harari – Sapiens: A Brief History of Humankind


Yuval Noah Harari – Homo Deus: A Brief History of Tomorrow

Interviews:

Recensies:

Terugkijken:

Overig:

4 reacties

Vanaf 10 september start ik met een kleine, maar diverse groep Harari-lezers de besloten Slack-groep 21lessen.slack.com. In ongeveer 21 weken bespreken we met elkaar het boek ’21 lessen voor de 21ste eeuw’ van Yuval Harari. Het is vooral een experiment om te kijken of we met een groep lezers, het gedachtengoed van Harari een niveau verder kunnen brengen. Mocht iemand mee nog willen doen dan hoor ik het graag!

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact