Francine Houben: Bibliotheek belangrijkste publieke gebouw in elke stad

door Marco Derksen op 12 juli 2018

Francine Houben is oprichter en creatief directeur van architectenbureau Mecanoo in Delft. Ze ontwierp de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft en de Library of Birmingham. Momenteel werkt zij aan de renovatie van de New York Public Library. Voor Houben zijn bibliotheken de meest belangrijkste publieke gebouwen in elk stad of dorp. Bibliotheek gaat niet over boeken maar over mensen die kennis met elkaar delen. Houben noemt bibliotheken dan ook de kathedralen van onze tijd.

Vanaf vanvond is Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces, een vierdelige documentaire over haar werk en leven, te zien bij AVROTROS op NPO 2. Eerder deze week was ze daarvoor te gast bij Jinek waar ze kort haar visie op de toekomst van de bibliotheek schetst.

Bron: Eva Jinek

2 reacties

Als de bibliotheek het belangrijkste gebouw in een stad is,
dan is de mediatheek de belangrijkste ruimte in een school.
Houben maakt de vergelijking met de rol die een kathedraal vroeger speelde in een stad; daar werd gebeden, een hogere werkelijkheid beleefd.
Nu is het niet anders: ware kennis is het hogere nu, in een stad, een land een wereld die bol staat van nepnieuws en vergankelijkheid.

Beantwoord

Vandaag was ik op bezoek bij LocHal in Tilburg: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6635215953506418688/

Architect Francine Houben ontwierp met haar bureau Mecanoo de inrichting van de bibliotheek van het cultuurgebouwLocHal:
https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/14380-architect-francine-houben-bibliotheken-zijn-de-kathedralen-van-deze-tijd

Met dank aan Liesbeth Meijnckens:

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact