Wouter Koolmees: Van leven lang leren naar lang leve leren!

door Marco Derksen op 25 juni 2018

Werknemers ‘moeten’ zich altijd blijven ontwikkelen zodat ze ook op de arbeidsmarkt van de toekomst een plek hebben. Maar is moeten wel het goede woord? Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geeft er liever een positieve draai aan: lang leve leren!

In een podcast van People-Power eerder dit jaar sprak Glenn van der Burg met Wouter Koolmees. Van der Burg sprak met hem over de waarde van werk. Wat wil hij veranderen en hoe gaat hij dat doen. Ook beantwoordt hij vragen van prof. Ton Wilthagen en Aukje Nauta die zij stelden in eerdere afleveringen van de speciale podcastreeks over de arbeidsmarkttransitie.

Een mooie discussie tussen Glenn Van der Burg en Wouter Koolmees met een aantal punten die ik hier graag deel:

  • Wat is de waarde van werk? Meer dan alleen inkomen volgens Koolmees. Werk draagt ook bij aan de persoonlijke ontplooiing en is dus niet alleen van belang mbt economische zelfstandigheid maar ook mbt maatschappelijke zelfstandigheid.
  • Koolmees is dan ook geen voorstander van het onvoorwaardelijk basisinkomen. Naast de vraag of het betaalbaar is, ziet hij liever een soort van basiswerk of werkzekerheid. Van der Burg wijst daarbij op een Brits onderzoek waaruit blijkt dat werkende mensen in het algemeen gelukkiger en gezonder zijn wat nog eens extra zou pleiten voor werkzekerheid!
  • Thema werk heeft vaak negatieve invalshoek, moeten we dat niet veel meer vanuit positieve invalshoek benaderen? Koolmees stelt dat we ons moeten realiseren dat het nog maar 15 jaar geleden is dat de gemiddelde uittreeleeftijd rond de 57 jaar lag door oa VUT en pre-pensioenregelingen. Vanaf 45 jaar werd niet meer in mensen geinvesteerd omdat ze toch al snel met pensioen zouden gaan. We zitten midden in een cultuurverandering waarbij we naar een andere mindset gaan als het gaat om werk en leven lang leren.
  • Koolmees stelt voor om van een leven lang leren naar lang leve leren te gaan. Hij hoort al zo lang de term leven lang leren dat het bijna een levertraanterm wordt: je moet iets. Laten we het omdraaien aldus Koolmees: lang leve leren. Jezelf ontwikkelen onder eigen regie. Niet alleen om goed te blijven in je huidige werk, maar vooral ook om straks een loopbaanswitch te kunnen maken.
  • Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsrecht, stelt de minister de vraag hoe hij een leven lang leren wil gaan faciliteren. We leiden nu immers medewerkers vooral op om het huidige werk te kunnen blijven doen binnen de eigen organisatie/sector. Koolmees ziet daarin een aantal uitdagingen. De financiering is nu versnipperd via O&O-fondsen (240 miljoen euro/jaar), werkgevers (1,7 miljard euro/jaar) en subsidies. Koolmees wil dat mensen regie krijgen over hun eigen financiering. Dan nog blijkt dat vooral hoger opgeleiden gebruik maken van leven lang leren. Werkgevers zullen daarin een belangrijke rol spelen en we moeten af van het ‘moeten’ (de levertraanterm): leve lang leren dus!
  • Op de vraag hoe Koolmees wil voorkomen dat er een grote groep mensen niet meer kan mee komen in de snel veranderende arbeidsmarkt (denk aan grafimedia, bankwereld, etc) stelt hij dat er meer aandacht moet komen voor cross-sectoraal leren en algemene vaardigheden. Er moet meer aandacht komen voor het handelingsperspectief om een andere baan te kunnen vinden. Concreet noemt hij daarvoor de stappen die worden gezet op het gebied van leven lang leren, maar ook experimenten als het Loopbaan-APK als startpunt voor meer mobiliteit of het matchen op werk via het 1000-banenplan.
  • Interessant is dat Koolmees niet gelooft in een algemene landelijke aanpak maar meer stuurt op regionale aanpak!

Bron: People Power

1 reactie

Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan in 2019 gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Iedereen denkt wel eens na over hoe zijn werk er in de toekomst uit gaat zien. Een loopbaanadviseur kan mensen daarmee helpen. Dat is fijn voor als er een verandering aan zit te komen, maar ook mensen die tevreden zijn met hun huidige baan kunnen veel baat hebben bij zo’n advies. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom de subsidieregeling ‘Ontwikkeladvies voor 45-plussers’ opengesteld voor alle 45-plussers.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/12/31/gratis-ontwikkeladvies-voor-45-plusser

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (965)
Contact