De digitale transformatie van Dubai

door Marco Derksen op 10 maart 2018

De digitale transformatie van Dubai, één van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) met ongeveer 3 miljoen inwoners, begon in 1999 met de aankondiging van haar eerste ICT-strategie. Al snel volgden de lancering van programma’s als Dubai Internet City, Dubai e-government, Dubai Smart Government en in 2014 het initiatief Smart Dubai. En wie ooit een bezoek heeft gebracht aan Dubai, zal het niet verbazen dat de stad afgelopen jaar is uitgeroepen tot slimste stad ter wereld en door velen wordt gezien als stad van de toekomst.

Toch liggen de ambities van Dubai blijkbaar nog hoger. Afgelopen jaar heeft het emiraat tijdens de Global Government Summit het programma Dubai 10X gelanceerd. Met dit programma wil Dubai de meest slimme en duurzame stad ter wereld worden dat minimaal 10 jaar voorloopt op de rest van de wereld. Vorige maand werd door Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoumde, kroonprins van Dubai en voorzitter van het programma, de 26 projecten gelanceerd die in het kader van Dubai 10X moeten worden uitgevoerd door de 24 overheidsinstanties van Dubai.

Een jaar geleden lanceerde Dubai tijdens de World Government Summit 2017 haar programma Dubai 10X. Op dat moment nog niet veel meer dan een visie met ambities:

Vorige maand werd tijdens de World Government Summit 2018 (met oa sprekers als Michio Kaku, Nick Bostrom en Francis Fukuyama) het tweede deel van het programma gelanceerd. Daarin werden nogmaals visie en ambities uitgeroepen, en werd aangegeven dat alle overheidsinstanties van Dubai zijn opgeroepen om disruptieve innovatie te omarmen als een fundamenteel mantra van al hun operaties en om manieren te zoeken om deze innovaties te integreren in de uitvoering van haar taken. Uitgangspunten en tijdlijn zijn terug te vinden op de website van Dubai 10X.

Dubai wil als eerste overheid volledig overgaan op blockchain

Interessant is dat Dubai als eerste overheid volledig wil overgaan op blockchain. Zo wil het in de komende jaren alle visumaanvragen, betalingen aan de overheid en de verlenging van vergunningen digitaal kunnen verwerken via blockchain. Het gaat in totaal om meer dan honderd miljoen documenten per jaar waarmee het 1,5 miljard dollar denkt te besparen (via: Gulfnews, Numrush).

Dubai Tourism (DTCM) wil binnen twee jaar een op blockchain gebaseerd ecosysteem ontwikkelen waarin het al haar reis- en accomodaties ontsluit en daarmee een marktplaats biedt voor de reisindustrie. Daarmee gaat het indirect de concurrentie aan met internationale platformen als Airbnb, Booking.com en Uber (via: DTCM).

Dubai Roads and Transport Authority (RTA) wil de komende twee jaar ’s werelds eerste voertuigen-database opzetten. De database moet de hele levenscyclus van alle voertuigen bijhouden op basis van blockchaintechnologie (via: Arabian Business).

Dubai wil DNA-test van 3 miljoen inwoners tbv Human Genome Map

Terwijl we met argusogen kijken naar het sociaal kredietsysteem van China of Verily (voorheen Google Life Sciences) dat met Project Baseline van duizenden Amerikanen de gezondheid in kaart aan het brengen is, heeft Dubai Health Authority (DHA) het plan om in de komende twee jaar van alle 3 miljoen inwoners het DNA vast te leggen in een centrale databank. Op basis van AI en andere technieken wil men de medische zorg verbeteren door oa pre-detectie ziekten en toepassen van gepersonaliseerde zorg (via: Khaleej Times).

Van Dubai Airport tot X Stadium

Zo kent het Dubai X10 nog vele andere projecten zoals ‘Microcosm of Dubai’ van Dubai Airport, om de overstaptijd van reizigers via Dubai Airport commercieel beter te benutten, ‘Policing without Policemen’ om van Dubai de veiligste stad ter wereld te maken, of ‘Dubai X Stadium’ om van Dubai de stad voor eSports te maken!

Misschien moet ik op mijn studiereis naar Singapore maar een tussenstop maken in Dubai!

To be continued

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact