Blog:

Joi Ito over hoe je kunt overleven in snel veranderende samenleving

door Marco Derksen op 30 juli 2017

Joi Ito is een in Amerika opgeleide Japanse activist, ondernemer en durfkapitalist. Ito is een internetlegende, één van de drijvende krachten achter de wereldwijde open source beweging en sinds eind 2011 directeur van het MIT Media Lab. Opmerkelijk omdat Ito nooit zijn studie heeft afgemaakt. Maar ook weer logisch omdat het opleidings- en onderzoeksinstituut een onorthodoxe, antidisciplinaire cultuur kent waarin onderzoekers zich in ateliers bezighouden met onderwerpen als biohacking, neuro-engineering, hoe kinderen leren, of stapelbare elektrische auto’s voor de stad van morgen (om maar een paar dingen te noemen).

Samen met Jeff Howe schreef Joi Ito afgelopen jaar het boek Whiplash: How to Survive Our Faster Future. De toekomst is al hier, ze is alleen nog ongelijk verdeeld. Het is aan ons om voor iedereen gelijke kansen te creëren zei William Gibson ooit. In Whiplash schetsen Howe en Ito 9 organisatieprincipes om te overleven in een steeds complexer en vluchtigere wereld:

  1. emergence over authority
  2. pull over push
  3. compasses over maps
  4. risk over safety
  5. disobedience over compliance
  6. practice over theory
  7. diversity over ability
  8. resilience over strength
  9. systems over objects

Ieder organisatieprincipe wordt toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden (vaak van het MIT Media Lab zelf). Joi Ito heeft mij al te pakken bij het eerste praktijkvoorbeeld dat hij schetst. Safecast, een bottom-up open data beweging om de straling na de kernramp in Fukushima te meten. Safecast is met 50 miljoen metingen wereldwijd het grootste sensornetwerk voor het meten van radioactieve straling.

Tot slot is zeker ook het interview van Joi Ito voor The Aspen Institute nog de moeite waard om te bekijken:

Een uitspraak van Joi Ito die ik nog even op me laat inwerken is “Bio is the new digital”. Ito vergelijkt de huidige ontwikkelingen op gebied van biotechnologie en biohacking met de beginjaren van internet. Voor velen onbegrijpelijk, maar met een enorme impact op de toekomst. Waarvan akte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact