Nieuwe tech bubble of is tech inmiddels volwassen?

door Marco Derksen op 28 juli 2017


Vorige week noteerde de S&P 500 information technology index voor het eerst na 17 jaar weer een record (via: Wouter van Noort).

Wie goed naar de trendgrafiek van deze index kijkt, herkent wellicht Gartner’s hype cycle waarin we verschillende fasen onderscheiden. De eerste fase is die van de technology trigger waarbij een nieuwe technologie voor het eerst serieus aandacht krijgt in de media (vanaf medio 1995). In de tweede fase zijn er (te) grote verwachtingen rond de technologie. We noemen deze fase dan ook wel peak of inflated expectations (van 1997 tot medio 2000). In de derde fase, die ook wel trough of desillusionment of vallei van desillusie wordt genoemd, spatten de hooggespannen verwachtingen rond de technologie uiteen en overheerst de teleurstelling (vanaf 2000). Als deze fase voorbij is, verdwijnt de technologie definitief van de markt of komt er een vierde fase die opnieuw opgaand is en die de slope of enlightenment of volwassen-fase wordt genoemd (vanaf medio 2002 met een dip tijdens de economische crisis in 2008).

Afgelopen week publiceerden maar liefst zestig bedrijven uit de S&P 500 (waaronder techbedrijven als Amazon, Apple, Baidu, eBay, Facebook, Microsoft en Twitter) hun kwartaalcijfers. Goed moment om eens te kijken of we te maken hebben met een nieuwe tech bubble of dat tech inmiddels volwassen is geworden.

Met uitzondering van Twitter, lijken de techreuzen hard te blijven groeien en zijn ze zó dominant in ons dagelijks leven dat de vraag zich opdringt: hoe lang kan dit nog doorgaan? NRC tech-redacteur Wouter van Noort geeft in deze video een korte toelichting (zie ook NRC-dossier over de macht van tech).

Update:

Eerder deze week analyseerde Bloomberg al de huidige stand van zaken bij Amazon, Facebook en Twitter:Een interessante analyse van de Big Four (Apple, Amazon, Facebook, and Google) wordt gegeven door Scott Galloway, Professor of Marketing at the NYU Stern School of Business and Founder of L2 (met dank aan Leon Ineke):

Eerlijk gezegd ben ik er nog niet gerust op dat we met deze ontwikkelingen zijn aanbeland in de volwassen-fase van Gartner’s hype cycle. De zogenaamde frightful 5 zijn dermate groot, dat ze op dit moment een (te) grote invloed hebben op de economie. Niet alleen in de VS, maar zeker ook in Europa!

En het heeft natuurlijk al lang niet meer alleen te maken met tech. Door tech leven we in een hyperconnected wereld die in razend tempo is geglobaliseerd. Iemand die ons al een tijd waarschuwt voor een nieuwe crisis is Nassim Taleb, auteur, wetenschapper en voormalig beurshandelaar die als één van de weinigen de economische crisis van 2008 voorspelde. Luister bijvoorbeeld wat hij enkele maanden geleden zegt in een interview voor Bloomberg TV:

To be continued

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact