Fei Fei Li over de toekomst van AI en beeldherkenning

door Marco Derksen op 27 juli 2017

Fei Fei Li, sinds eind vorig jaar in dienst van Google waar ze verantwoordelijk is voor Google Cloud AI and Machine Learning, is in korte tijd één van de bekendste AI-experts geworden op het gebied van automatische beeldherkenning of computervision. Ik volg Fei Fei al vanaf maart 2015 toen ze haar spraakmakende TED Talk gaf over Imagenet, de beeldenbank die ze samen met Kai Li van Princeton University vanaf 2007 heeft opgezet en welke inmiddels wereldwijd als basis wordt gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling naar automatische beeldherkenning.

Alhoewel al decennia wordt gewerkt aan automatische beeldherkenning op basis van kunstmatige intelligentie, leken onderzoekers tot 2012 op een dood spoor te zitten. Het artikel ‘ImageNet Classification with Deep Convolutional Neural Networks‘ van Alex Krizhevsky, Ilya Sutskever en Geoffrey E. Hinton van de University of Toronto veranderde alles. Sindsdien werpen vrijwel alle toonaangevende computerbedrijven zoals Google maar ook Baidu, Microsoft, Apple, Twitter, Netflix, Amazon, Facebook en IBM zich enthousiast op de mogelijke toepassingen.

De voortgang van al deze ontwikkelingen laat zich goed weergeven aan de hand van de prestaties tijdens de jaarlijkse ImageNet Large Scale Visual Recognition Challenge (LSVRC). Alhoewel er geen echte vergelijking wordt gemaakt met de gemiddelde menselijke fout, stelt Fei Fei Li deze in haar presentaties vaak op 0,05. Met andere woorden, dit jaar is het resultaat van AI voor het eerst beter dan die van de mens. Zie ook de keynote Imagenet: Where have we been? Where are we going? (pdf) die Fei Fei Li eerder deze week hield tijdens CVPR 2017.

En met deze stap wordt het meteen duidelijk waarom AI en dan met name deep learning ons leven de komende jaren radicaal gaat veranderen. Fei Fei Li verwijst in haar keynote tijdens CVPR 2017 o.a. naar de publicatie ‘Why Deep Learning is Suddenly Changing Your Life‘ van Roger Parloff vorig jaar in Fortune.

Wie geinteresseerd is in het werk van Fei Fei Li, moet zeker haar keynote bekijken die ze eerder dit jaar gaf tijdens Google Cloud NEXT ’17. In deze keynote die kan worden gezien als haar inauguratie bij Google, gaat ze in op de democratisering van AI op het gebied van computing, algoritmes, data en talent.

Eén ding is zeker, we gaan de komende jaren nog veel van deze vrouw horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (986)
Contact